Кламер БГ - Новини: Военният министър търси вариант за безплатни стари изтребители от САЩ

Военният министър търси вариант за безплатни стари изтребители от САЩ

България

|
Ср, 22 Апр 2015г. 09:55ч.
Военният министър търси вариант за безплатни стари изтребители от САЩ

България търси вариант за модернизация на военновъздушните си сили чрез придобиване на безплатни стари изтребители от САЩ, обяви в сряда пред БНТ министърът на отбраната Николай Ненчев.

"Ще продължа да правя усилия да придобием изтребители от САЩ. Ще внимаваме в какво състояние са и какви ресурси ще трябват за тяхната поддръжка и оборудване", увери Ненчев.

Той за пореден път припомни, че самолетите, които армията ни ползва в момента са несъвместими с тези на съюзниците ни от НАТО и, че "ако продължим да подържаме старите руски изтребителим, след години ще се окаже, че за същите пари сме можели да закупим една нова ескадрила многоцелеви изтребители".

Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви след срещата си със заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Брайън Ий, че за момента правителството ще изчака със закупуването на военни самолети.

"Ще си върнем финансовата дисциплина, тогава ще закупим и нови самолети", поясни министър-председателят във вторник, уточнявайки, че засега България е получила разбиране от страна на САЩ и НАТО.

От своя страна военният министър Ненчев добави в сряда, че в стратегията за развитието на армията са включени и други големи проекти, като закупуването на нови фрегати, модулен патрулен кораб и бронетранспортьори за пехотата.

"Имаме около 30 000 души армия и представете си ако те нямат способности да извършват дейностите си – ние им плащаме заплати, но те не могат да си вършат работата ефективно", коментира той пред БНТ.

Министърът на отбраната допълни още, че търси широка политическа подкрепа за развитието на армията и затова ще се обърне и към партии извън управляващата коалиция. По думите му вече са започнали консултации и има подкрепа от Българския демократичен център (БДЦ) и ДПС, предстоят разговори с представители на БСП.

Ненчев припомни, че състоянието на армията ще бъде основна точка от дневния ред на предстояшия консултативен съвет при президента следващата седмица.

"Модернизацията и развитието на въоръжените сили не може да спре. Има и хроничен недостиг на кадри, липсват близо 700-800 офицери", каза още военният министър, посочвайки, че ще продължи да води разговори за увеличаване на бюджета за отбрана с около 30 млн. лв. за заплати.

На въпрос как ще коментира критиките от страна на БСП за уволененията и назначенията в отбраната, Ненчев отговори: "Очевидно сме подразнили някой с евроатлантическите си нагласи и политики".

Ниското доверие в него в последните социологически проучвания, Ненчев отдаде на извършваните реформи в отбраната, които "вероятно не се харесват на мнозина". По темата за предложенията за ранно пенсиониране на военнослужещите, министърът обяви, че е съставена комисия, в която участват и представители на различните родове войски, и се надява скоро да се постигне консенсус със социалното министерство.

mediapool.bg