Кламер БГ - Новини: Военният министър на Радев е доволен, че е превърнал парламента в Генерален щаб

Военният министър на Радев е доволен, че е превърнал парламента в Генерален щаб

България

|
Четв, 19 Ян 2023г. 15:42ч.
Военният министър на Радев е доволен, че е превърнал парламента в Генерален щаб

Димитър Стоянов, сн. БГНЕС

"Оценката, която даде един председател на парламентарна група, който сподели, че сме превърнали парламента в Генерален щаб, ме удовлетворява". Така служебният военен министър Димитър Стоянов резюмира успехите на управлението си.

Той отчете, че е ускорена модернизацията на армията

В Народното събрание е внесена за разглеждане програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО, включваща 13 проекта, която трябва да бъде реализирана до 2032 г.

"Първият етап е за десет проекта и с хоризонт 2026 г.", допълни Стоянов.

Програмата предвижда да се закупят изтребители, бронирани машини, подводници, ПВО, 3D радари и друга техника на обща стойност над 6.6 млрд. лева, които трябва да се изплащат разсрочено. Около нея обаче има много подводни камъни и рискове, които могат да я оставят само на хартия, както се случва традиционно с армейските програми.

Служебният министър пропусна да припомни, че по нея са работили и други правителства.

Стоянов отбеляза, че е бил подписан договорът за придобиване на допълнителни осем самолета F-16.

"Във връзка с този проект, след закъснение от повече от три години, бяха стартирани и проектите по изграждане на инфраструктурата за приемане на тези самолети в авиобаза "Граф Игнатиево", обясни той.

Модернизацията на базата, обаче, е в ход от години или поне така са отчитали предшествениците му на поста.

"Успяхме след три години, в които бяха изгубени над 10 млн. долара, да бъде сключен и гласуван в Народното събрание международен договор с Федералната резервна банка на Ню Йорк, съгласно който всички средства, които бяхме предоставили авансово на САЩ, стояха без никаква доходност. Този договор вече е факт, нашите средства са в тази сметка и ние очакваме приходи с всеки изминат ден", коментира министърът.

По отношение на проектите на Военновъздушните сили на България - в напреднала фаза е проектът за придобиване на 3D радари, като е изготвено искане за предоставяне на конкретни оферти, обясни Стоянов.

Той смята, че е рестартиран и проектът за бойна машина на пехотата.

"Сключени бяха три договора за доставка на въоръжение за проекта за придобиване на многофункционални патрулни кораби, които са с хоризонт 2025 - 2026 г.", каза още министърът.

С тези договори се приключва въоръжаването на патрулните кораби.

Радев припомни и участието на армията в охраната на границата и операции в помощ на хората.

mediapool.bg