Кламер БГ - Новини: Над 3 часа служебният кабинет отчита успехи, провали няма

Над 3 часа служебният кабинет отчита успехи, провали няма

България

|
Четв, 19 Ян 2023г. 18:01ч.
Над 3 часа служебният кабинет отчита успехи, провали няма

Над 3 часа служебният кабинет отчита успехи, провали няма

Повече от три часа служебното правителство отчита дейността си от началото на мандата през август до сега. Службният премиер Гълъб Донев отбеляза като успех справянето с мигрантския натиск, цените на горивата, овладяването на инфлацията, преодоляването на енергийната криза, първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивостт. Тези успехи идват обаче на фона на намалялата покупателна способност на населението и отлагането на приемането на страната ни в Шенген и еврозоната.

Служебните министри не намериха слабост в работата си и стихнаха до извода, че постинатите резултати се дължат на "отличната работа в екип". Те не спестиха и упреците към парламента.

Отчетът на служебното правителство беше направен в момент, когато със сигурност се отива на нови предсрочни парламентарни избори, след като президентът Румен Радев връчи третия последен мандат на БСП, но социалистите нямат шанс да го изпълнят.

Гълъб Донев изрично отбеляза, че неговият служебен кабинет е "най-дълго управлявалото временно правителство", което не е имало "дори 100 часа кредит на доверие".

"Най-добрият начин за справянето с неоснователните обвинения и лъжите са реалните резултати от добре свършената работа. На финала на мандата ни е време да покажем какво направихме, докато другите говориха", каза Донев в началото на откритото заседание.

Той напомни, че когато е стъпвал в длъжност, е обещал на българските граждани, че "правителството няма да е "Б отбор" в управлението на държавата".

"Тук сме не за да отчитаме дейност, нито пък да се похвалим в контролирана среда. Тук сме, за да представим резултатите от нашата дейност, които промениха живота на хората в България към по-добро", каза Гълъб Донев. По думите му кабинетът заварил "държава на пауза", в която връзките и взаимодействието между институциите били прекъснати.

Парламентарните избори

Гълъб Донев си писа "отличен" за организацията и подготовката на парламентарните избори на 2 октомври 2022 година. Според него такава е и "оценката както на българските граждани, така и на чуждестранните наблюдатели".

Вицепремерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че са успели "да намалят до минимум контролирания вот". Министърът на електронното управление Георги Тодоров отбеляза, че по никакъв начин не е била компрометирана сигурността на целия изборен ден.

Контролът на границата с Турция

Служебното правителство отчете като успех "връшането на държавата на ГКПП Иапитан Андреево на границата с Турция". Така второ поредно правителство твърди, че именно то е успяло да изгони частната фирма от границата и да върне държавата да упражнява контрола на границата.

"Заварихме опашки на границата, конфликт между БАХБ и частни фирми за обработката на товарите, но вече има пълен контрол над пункта, и той продължава и до днес", отчете вътрешният министър Иван Демерджиев. Той съобщи, че 2147 служители на жандармерията са били включени в нормализирането на ситуацията на пункта.

От своя страна министърът на земеделието Явор Гечев добави, че "нито един камион не е обработван от нито една частна фирма, освен от държавата, нито една лабораторна проба не е обработвана от никой друг, освен от държавата, нито една товарно-разтоварна дейност не е осъществена от никой друг, освен от самата държава". Гечев добави, че вчера е пусната и обществената поръчка за новата лаборатория на самата граница.

Енергийната криза

Служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев разказа как са "реанимирали сектор "Енергетика".

След като посочи какво са заварили, изброи решените проблеми с пускането на интерконектора за газ с Гърция, сключване на договори за доставка на неруски природен газ, попълване на газохранилището в Чирен с евтин ресурс, двойно намаляване на енергийните цени.

Енергийният министър Росен Христов допълни: "Върнахме на масата на преговори най-големите доставчици, осигурихме слотове за разтоварване за следващите две години, двойно увеличихме капацитета с Гърция и подписахме с турската БОТАШ достъп до терминалите, което е безпрецедентен пробив. Подписахме и споразумения за доставка на неруско ядрено гориво с "Уестингхаус" и "Фраматом".

Към успехите на правителството бе причислен и рекорден износ на ток за над 7 млрд. лв. миналата година, но всъщност става въпрос за изцяло пазарна конюнктура. Тези средства след това са отишли обратно в бизнеса под формата на компенсации, отбеляза Алексиев.

Инфлация

Служебният кабинет отчете, че инфлацията вече е овладяна. "Стопирахме вътрешната инфлация. Кривата на цените на горивата устойчиво слиза надолу като писта "Томба". Намерихме този един лев на Бойко Борисов", каза вицепремиерът Христо Алексиев.

Според него по-голяма е заслугата на правителството за укротяването на инфлацията, а не спадът на борсовите цени на енергоносителите.

Служебният кабинет се похвали, че е убедило "Лукойл" да премести дейността си у нас и вече плаща данъци тук - 90 млн. лв. за 2022 г. Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обяви, че благодарение на преговорите с Брюксел е изяснено какво може да изнася рафинерията в Бургас, така че да не настъпи хаос на пазара.

Европарите

Вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов отправи критики към парламента, че не приема необходимите закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Внесохме 14 законопроекта, приети са само 2 от тях, каза Пеканов. Той отчете като успех, че правителството е договорило с Европейската комисия всичките 10 от 10 програми през настоящия програмен период.

Поредното отлагане на приемането на България в Шенген беше единствения полузпризнат проблем в работата на правителството. Според премиера Гълъб Донев обаче твърденията, че това е провал, на свой ред са се провалили. Според вътрешния министър Иван Демерджиев и трите министерства - външно, вътрешно и правосъдно, са си свършили работата и показателно за това е добрият доклад за изпълнени технически изисквания за членство в Шенген.

И критерият за членство в еврозоната за допустим дефицит е изпълнило служебното правителство. При планиран 6% дефицит, завършихме 2022 г. с 2.9%, отчете зам.-финансовият министър Людмила Петкова. Влизането на България в еврозоната беше отложено за 1 януари 2024 г.

Земеделският министър Явор Гечев отчете, че фермерите са получили рекордно подпомагане през изминалата година - близо 8 млрд. лева.

Исторически ръст в линията на бедността, увеличение на минималната работна заплата, увеличени пакети на различни видове социално подпомагане, отчете министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Людмила Петква допълни, че спестени 450 млн. лв. са насочени към бюджета на Министерство на енергетиката, с които през тази година ще се изпълняват мерки за подкрепа на домакинствата. Други 172 млн. лв. ще бъдат използвани за антиинфлационни мерки като програмата за покриване на транспортните разходи за уязвими групи.

mediapool.bg