Кламер БГ - Новини: НСО свали охраната на Кирил Петков, защото "няма опасност за живота му"

НСО свали охраната на Кирил Петков, защото "няма опасност за живота му"

България

|
Четв, 19 Ян 2023г. 17:18ч.
НСО свали охраната на Кирил Петков, защото "няма опасност за живота му"

Руската телевизия RTR излезе в сряда вечерта, в най-гледаното време, с извънредна програма, посветена на статията на германското издание

Охраната на бившия премиер Кирил Петков е свалена, потвърди съпредседателят на "Продължаваме промяната" пред журналисти в парламента.

"Всичко е наред", каза Петков.

От Националната служба за охрана (НСО) традиционно не коментират отделни случаи на охраняеми лица. Петков обясни, обаче, че аргументът за свалянето на охраната му е, че няма непосредствена опасност за живота му.

Той все още ползва превоз от НСО.

Петков отрече твърденията, че заедно със съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев са наели частна охрана.

Решението съвпадна с публикациите в "Ди Велт" и "Политико", в които се отчита личната роля на Петков за оказването на помощ за Украйна и налагането на санкции срещу Русия.

Миналата година правителството на Кирил Петков поиска публично оставката на шефа на службата ген. Емил Тонев, защото е предоставял видеозаписи с посетители на Министерски съвет на прокуратурата.

Президентът Румен Радев, обаче, отказа да отстрани Тонев.

Съгласно Закона за НСО лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател, се охраняват до 4 години след освобождаването им от длъжност.

По предложение на служебния премиер Гълъб Донев обаче бяха приети промени в правилника на службата, според които специална комисия в НСО може периодично да прави преглед дали бившите премиери и председатели на парламента наистина са заплашени.

Ако няма риск за тях, охраната им може да бъде свалена.

Предложението на служебния кабинет бе мотивирано с това, че вече прекалено често се сменят премиерите и председателите на парламента и охраната им генерира прекалено големи разходи.

В момента НСО трябва да осигурява охрана и транспорт на трима бивши премиери Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" предложиха по-рано законодателни промени, които да извадят службата от шапката на президентството и да я прехвърлят към военното министерство.

Те обаче не срещнаха подкрепа от страна на служебния кабинет и самата служба.

mediapool.bg