Кламер БГ - Новини: Властите призоваха: Не пътувайте от 5 до 7 януари, ако не е наложително

Властите призоваха: Не пътувайте от 5 до 7 януари, ако не е наложително

България

|
Вт, 03 Ян 2017г. 18:17ч.
Властите призоваха: Не пътувайте от 5 до 7 януари, ако не е наложително

След снежната блокада на магистрала "Тракия" в навечерието на Новата година, МВР призова да не се пътува от 5 до 7 януари, ако не е крайно наложително. В този период се очакват бури, обилни снеговалежи и ниски температури.

МВР съобщи, че от 9 ч. на 5 януари до 9 ч. на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по участъци от републиканските пътища. Целта е да не се допускат задръствания и блокиране на коли.

Решението кои участъци и кога ще бъдат затворени ще се взимат от Междуведомствения щаб, в който участват представители на "Национална полиция“, "Пожарна безопасност“, АПИ и др.

Препоръчва се на шофьорите да не предприемат пътувания в края на седмицата, в дните с прогнози за обилен снеговалеж, силен вятър и ниски температури поради опасност от навявания и заледявания.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

От главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясниха, че и пешеходците, и шофьорите трябва да спазват редица правила, за да не попаднат в снежния капан.

"Хората, които ще се движат пеша между населени места, когато имаме обилен снеговалеж и намалена видимост и виелици, бихме препоръчали такова движение да се извършва при изключително належащи случаи. По възможност да не се тръгва на път сам, минимум двама човека да тръгнат. Хората, които пътуват с автомобили, първо трябва да проверят техническото състояние на своя автомобил, имат ли изправен, добре зареден акумулатор, съответно зимни гуми с добър грайфер, вериги за излизане от по-тежки ситуации", посъветва Стефан Стефанов пред БНР.

mediapool.bg