Кламер БГ - Новини: Властите на Джорджия разследват опитите на Тръмп да промени резултатите от изборите

Властите на Джорджия разследват опитите на Тръмп да промени резултатите от изборите

Свят

|
Вт, 09 Фев 2021г. 11:35ч.
Властите на Джорджия разследват опитите на Тръмп да промени резултатите от изборите

Властите на щата Джорджия започнаха официално разследване на опитите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да промени резултатите от президентските избори от 2020 г. в щата, съобщи Ройтерс.

Разследването започнало вследствие на телефонен разговор на 2 януари, в който Тръмп оказва натиск на щатския секретар Брад Рафънспъргър да промени изборните резултати на основата на неистинни твърдения за изборна измама.

Говорител на щатския секретар заявил, че става дума за административно разследване с цел установяване на фактите и че всички по-нататъшни правни действия ще бъдат оставени на главния прокурор.

В телефонното си обаждане на 2 февруари Тръмп иска от републиканеца Рафънспъргър да "намери" достатъчно гласове, за да промени изборния резултат в Джорджия. Според офиса на Рафънспъргър през декември Тръмп се е обаждал и на главния щатски изборен контрольор, припомня агенцията.

Правни експерти и адвокати заявяват, че обажданията на Тръмп може да са нарушили поне три щатски криминални закона и съставляват заговор за извършване на изборна измама, престъпно подбудителство за извършване на изборна измама и преднамерено вмешателство в изпълнението на изборни задължения. Тези дейния са наказуеми с глоба или затвор.

Според транскрипта на обаждането на Тръмп до Рафънспъргър тогавашният президент казва на щатския секретар: "Всичко, което искам да направиш, е следното: Аз просто искам да намериш 11 780 гласа" - т.е. гласовете, необходими за победа на Тръмп в Джорджия.

На 4 януари двама конгресмени демократи, Катлийн Райс и Тед Лиу, изпратиха до ФБР писмо с искане за криминално разследване на обаждането на Тръмп.

mediapool.bg