Кламер БГ - Новини: Полицията в столицата на Мианма стреля с гумени куршуми по демонстрантите и извърши арести

Полицията в столицата на Мианма стреля с гумени куршуми по демонстрантите и извърши арести

Свят

|
Вт, 09 Фев 2021г. 11:55ч.
Полицията в столицата на Мианма стреля с гумени куршуми по демонстрантите и извърши арести

Полицията стреля с гумени куршуми срещу демонстрантите в столицата на Мианма, протестиращи срещу извършения на 1 февруари държавен преврат, съобщи Франс прес.

"Те стреляха предупредително във въздуха, а след това стреляха с гумени куршуми" по демонстрантите, заяви пред АФП жител на Найпидау. Журналист на АФП на терен потвърди, че е имало изстрели.

Очевидци казаха, че полицията първоначално е използвала водни оръдия и се е опитала да изтласка назад голяма тълпа, но демонстрантите са отвърнали с хвърляне на предмети по органите на реда. На видеа в социалните мрежи се вижда как хора бягат, докато в далечината се чуват няколко изстрела, съобщи Ройтерс.

Най-малко 27 демонстранти бяха арестувани днес на протест във втория по големина град Мандалай.

Протестиращи се събраха и в Янгон, икономическата столица на Мианма, въпреки предупрежденията за репресии срещу протестиращите, отправени вчера от генералите превратаджии. Те правеха прочутия жест с три пръста, в знак на съпротива срещу военния преврат, и викаха "Свобода за Аун Сан Су Чжи!" и "Долу военната диктатура!". Група демонстранти се събраха пред централата на Националната лига за демокрация - партията на Аун Сан Су Чжи, облечени в червено /цветът на партията/ и държаха в ръцете си плакати с лика на свалената от власт лидерка.

Вчера генералите обявиха военно положение в няколко квартала на Янгон и в Мандалай, както и в други части от територията на страната. Забранени са демонстрациите и събиранията на повече от пет души, а от 20.00 ч. до 04.00 ч. местно време е въведен полицейски час.

mediapool.bg