Кламер БГ - Новини: Владислав Панев: Дерогацията на "Лукойл" не си изпълнява ролята

Владислав Панев: Дерогацията на "Лукойл" не си изпълнява ролята

България

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 09:25ч.
Владислав Панев: Дерогацията на "Лукойл" не си изпълнява ролята

Владислав Панев, сн. БГНЕС

Очевидно дерогацията на “Лукойл“ не си изпълнява ролята, коментира пред БНР Владислав Панев от ПП-ДБ.

"Дерогацията беше приета, за да може рафинерията постепенно да мине към преработка на неруски петрол. Делът на руския петрол обаче стана над 90% по чисто икономически причини. Дерогацията засега не изпълнява своята роля“, посочи Панев.

"Държавата още не се е справила с тази задача, което коства милиарди", добави той.

Относно законодателните промени, който предвиждат плавно преминаване към друг вид петрол, Панев каза, че е "прекалено плавно, може би".

Извоюваното време за рафинерията да мине на други горива беше напълно достатъчно, посочи депутатът от ПП-ДБ.

Според него сметките показват, че ако разликата в цената между руския и другия петрол е милиарди годишно, това означава стотици милиони всеки месец "подарък към "Лукойл".

Най-добре е парламентарното мнозинство да седне на масата и да се изчисти популизмът, подчерта Владислав Панев относно предстоящото разглеждане на бюджета за 2024 г. и противоречията с ГЕРБ по тази тема.

"Приходите изглеждат завишени и оптимистични. От друга страна искат допълнителни разходи за общините и са срещу политиките по изсветляване на сивата икономика. (…) Първо искаме да изслушаме министъра на финансите. Тогава ще решим ще подкрепяме или няма да подкрепяме (така предложения бюджет - бел. ред.)"

Панев изрази резерви към заложения 16% ръст на данъчните приходи при 3.2% икономически растеж, който определи като "леко оптимистичен".

"Ако транзитната такса за преноса на газ не може да бъде събрана, е добре да има буфери, а буфери при 3% предложен дефицит по-скоро не се виждат, освен да режем капиталовите разходи".

Правителството няма да падне заради вота на недоверие, прогнозира Панев.

Запитан за евентуални смени в кабинета и дали са необходими такива персонални промени, Владислав Панев посочи:

"Правителството е длъжно да работи по-ефективно, доколкото икономическите перспективи пред Европа не са особено слънчеви. Икономическият растеж спада. Имена не мога да кажа."

mediapool.bg