Кламер БГ - Новини: Петьо Еврото ще бъде съден задочно за “Осемте джуджета“

Петьо Еврото ще бъде съден задочно за “Осемте джуджета“

България

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 13:10ч.
Петьо Еврото ще бъде съден задочно за “Осемте джуджета“

Петьо Петров

Бившият следовател Петьо Еврото ще бъде съден задочно, като обвинителният акт срещу него и бившата му съпруга Любена Павлова за укриване на златото по аферата “Осемте джуджета“ трябва да бъде внесен в съда до края на годината, научи Mediapool от свои източници в прокуратурата.

До момента властите нямат никаква представа къде се намира Петьо Петров, известен с прозвището си Еврото, след като той напусна страната, за да не бъде арестуван от прокуратурата на Иван Гешев. Нещата за Петров не се промениха и след идването на власт на Борислав Сарафов, който обясни, че разплитането на аферата с “Осемте джуджета“ е залог за бъдещето на прокуратурата.

Няма информация дали бившият следовател е все още жив. Единствената налична информация засега е от властитв в ОАЕ, които са обявили, че на тяхна територия не е стъпвал човек с такова име.

През август Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на Петьо Петров - Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и настоящия прокурор Дилян Деянов за криминалната сага "Осемте джуджета". Те са уличени в схема за укриване на златните монети, които бяха иззети като веществени доказателства от трезора на Явор Златанов.

Прокурорът Дилян Деянов е обвинен за престъпление по служба за това, че на 18 февруари 2020 г. е върнал част от златните монетите на човек, който не е имал никаква връзка с делото или семейството на Златанов.

Бившият следовател Петьо Петров – Еврото и Любена Павлова са обвинени за това, че в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, са укрили златни монети, за които знаели, че са придобити чрез престъпление.

Очаква се до края на годината да бъдат повдигнати обвинения срещу още прокурори, които имат връзка с този случай.

Както Mediapool вече писа, още през 2020 г. прокуратурата е знаела, че по разследването "Осемте джуджета" са извършвани нарушения и вероятно дори престъпления, но Иван Гешев не е предприел никакви действия. На Гешев е бил предоставен подробен доклад по темата, но той само е сложил резолюция, че е запознат и след това документът е отишъл в архива.

Докладът сочи, че голямо количество злато (около 35 килограма) и около 1 млн. лв. са били иззети при обиски и претърсвания от техните собственици в самото начало на делото "Осемте джуджета", а след това върнати на други хора в нарушение. Скандалът "Осемте джуджета" избухна през лятото на 2020 г. Тогава бизнесменът Илия Златанов разказа пред организацията "Антикорупционен фонд", че е станал жертва на мрежа за влияние в съдебната система, изградена от някогашния следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото.

Златанов търси Петров заради конфликт със сина си Явор, с когото са и съдружници в семейния бизнес за производство на асансьори в предприятието "Изамет". След намеса на Петров, Златанов-младши и още няколко души са арестувани по обвинения в престъпна група. Делото се води от специализираната прокуратура.

Кой е взел златото?

Делото срещу Явор Златанов е образувано през лятото на 2019 г. Следствените действия започват в спешен порядък. На 17 юли от трезор на банка са иззети десет класьора с общо 507 златни монети, които са собственост на Явор Златанов. Те са предадени на главния счетоводител на Специализираната прокуратура. Съхранението им по този начин е нарушение на закона, тъй като ценностите трябва да се предадат в банка.

На следващия ден претърсванията продължават. От банкова касета са взети девет пакета с 811 монети, няколко златни плочки и пари в евро. Те са заснети, но са описани доста повърхностно в протокола – по брой и цвят, записано е и че са били в пликове.

Още от началото на делото срещу Явор Златанов за наблюдаващ прокурор е избран Дилян Деянов. После се появява и втори обвинител – прокурор Георги Мойсев. Назначен е и трети – Ивета Маркович. Накрая с резолюция на тогавашния шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек по делото встъпва и четвърти – Кирил Пейчинов. Освен това работят и трима следователи.

Връщането на монетите става чрез схема. От името на бащата на Явор - Илия Златанов, е подадена молба да му бъдат върнати иззетите златни монети. Тя е подписана от адвокат Магдалена Мончовска, за която бизнесменът по-късно ще разкаже, че е присъствала на връщането на монетите, но вместо у него те останали у тогавашната съпруга на Петров Любена Павлова. Към тази молба е приложен и пълен списък на иззетите монети.

Четири месеца по-късно прокурорът Деянов връща част от монетите. Според проверката той се произнесъл, без делото да е било при него. Деянов пише, че вещите не представляват интерес, защото са изследвани и не са предмет или средство на престъпление.

През март се появява нова молба. Този път е от Димитър Ламбовски, някогашен депутат от НДСВ. Написана е от друг адвокат – Цветелина Цветкова. С нея Ламбовски настоява да му се върнат 650 хил. евро, иззети при обиските от Златанов-син. Ламбовски посочва, че имал договор със Златанов, по силата на който му оставил тези пари за пазене. По-късно Ламбовски ще разкаже, че парите изобщо не са останали у него, а ги взел адвокат, близък до Петров.

Тази молба е насочена за разглеждане от прокурор Пейчинов. Пет дни след постъпването на молбата, той я уважава частично и връща на Ламбовски 550 хил. евро. Това се случва само часове след като отново с резолюция на Франтишек е бил посочен като допълнителен наблюдаващ делото прокурор. За решението му липсва каквато и да е обосновка.

"Без да познава в детайли фактологията по делото поради екстренния му избор на допълнителен прокурор по делото, прокурор Пейчинов напълно необосновано и произволно постановява търсената от молителя значителна сума в размер на 550 хил. евро да се върне", констатира проверяващият върховен прокурор Марио Василев.

Още по-абсурдното е, че два дни след като парите са върнати, Пейчинов иска становище от следовател по делото дали парите трябва да се върнат.

Няколко дни по-късно същият прокурор съставя протокол за връщане на монетите след решението на колегата му Деянов от февруари. Тогава обаче му връща и монети, за които Деянов е постановил отказ, твърди се в проверката.

Действията му са наречени своеволни от проверяващия. После е съставен още един протокол, отново за връщане на монети. Тези протоколи са формални и от тях не може да се разбере какво точно се дава, защото описание на ценностите няма.

По информация на Mediapool не се очаква повдигане на обвинения срещу тогавашния шеф на прокуратурата Димитър Франтишек Петров, защото няма открити негови подписи по документите, с които се решава съдбата на златото по “Осемте джуджета“.

mediapool.bg