Кламер БГ - Новини: Владайската река с модерен битак, Перловската със стрийт арт зона и кино под звездите

Владайската река с модерен битак, Перловската със стрийт арт зона и кино под звездите

България

|
Вт, 02 Фев 2021г. 16:09ч.
Владайската река с модерен битак, Перловската със стрийт арт зона и кино под звездите

Владайската река под “Лъвов мост” ще приюти модерен битак, а Перловската, пред стадион “Васил Левски”, ще се превърне в изложба на открито за стрийт арт и дори за кино прожекции под звездите. Такива са проектите за облагородяване на реките на София в центъра на града, изготвени от фондация “Колектива” и вече представени пред главния архитект на София Здравко Здравков. Те са изготвени от арфитекти и хидроинжинери.

В детайли, проектът за Владайска река под Лъвов мост предвижда модерен битак и включва използване на строителни скелета за стълби с висящи градини, мостове, щендери и пейки.

Концепцията за Перловска река е с наименование "На една ръка разстояние". Идеята включва арт зона със стрийт арт и възможност за организиране на кино прожекции и други културни събития. Рампа от декинг за достъп до речното корито с колело и детски колички, активна зона за деца и спорт, зона за храна и напитки с контейнери.

"Основна задача на проекта е да превърне централната точка от реката в свързваща и активна част от града между Борисова и Княжевската градина.”, посочват от фондацията.

И двата проекта предвиждат озеленяване и екологични начини за пречистване на водата в реките.

“Работилница: Реките на София” е втората стъпка след провелия се през септември миналата година фестивал, който включваше разнообразни събития на три локации по реките. Следващи стъпки са техническата подготовка на предложените в проектите първи намеси, съгласуване с отговорните институции и старт на фондонабиране за реализацията на проектите.

Експертна подкрепа за проектите е осигурена от общинската фирма Софияплан. Работилницата се осъществи с подкрепата на TELUS International, които имат дългосрочна политика за подкрепа на общностни инициативи в България, и програмата “Свят без отпадъци” на Кока-Кола България, която работи активно за опазването, почистването и натурализирането на водни ресурси по света и у нас.

mediapool.bg