Кламер БГ - Новини: Цветанов иска да закрие собственото си творение - спецпрокуратурата

Цветанов иска да закрие собственото си творение - спецпрокуратурата

България

|
Вт, 02 Фев 2021г. 16:18ч.
Цветанов иска да закрие собственото си творение - спецпрокуратурата

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който защитаваше създаването на специализираните съд и прокуратура, докато беше в ГЕРБ, вече иска закриването им. В интервю пред БНТ във вторник той обясни, че това ще е част от предизборната програма на новата му партия – "Републиканци за България". Цветанов, който сам е бил разпитван няколко пъти, обясни, че двете институции се използват за натиск.

"Към настоящия момент усещането, което има в българските граждани, е, че това е част от елемента за политически натиск върху неудобните на деня", каза той.

Когато бях министър, нямаше спецпрокуратура

Спецсъдът и прокуратурата бяха създадени от първия кабинет на ГЕРБ, в който Цветанов бе вътрешен министър. Те заработиха на 1 януари 2012 г. като идеята беше да се занимават с делата срещу организирани престъпни групи и процесите да приключват бързо. През годините обаче компетентността им се разшири със законови промени, прокарвани основно от ГЕРБ, чиято парламентарна група ръководеше Цветанов. Така на спецсъда станаха подсъдни корупционни и длъжностни престъпления, тежки престъпления като тероризъм и др.

От първоначално заложената идея за бързо правосъдие не остана нищо. В спецсъда има висящи от години дела, които така и не приключват. Междувременно обаче всички важни разследвания бяха концентрирани в спецпрокуратурата, чийто някогашен началник Иван Гешев в момента е главен прокурор.

"Във времето, когато бях министър, нямаше специализирани съд и прокуратура, тогава се създаваха", заяви Цветанов, който вече не харесва спецпрокуратурата.

"Мога да кажа, че тежките дела, които имаше тогава излязоха с много тежки осъдителни присъди, които обаче не виждаме да има срещу организираната престъпност в специализирания съд и прокуратура", допълни бившият министър и за пореден път спомена делата от времето, когато ръководеше МВР – осъдителните присъди по "Килърите" и "Наглите".

Споразумения

В изказването си бившият министър засегна и любимата практика на спецпрокуратурата да приключва делата си със споразумения.

"Получи се така, че имаше един огромен заряд на надежда към специализирания съд и прокуратура, а ние виждаме, че към момента повече се върви към споразумение", заяви той.

Критиката му към реформа, прокарана от ГЕРБ се появява едва след като той вече не е част от партиите. Иначе в годините назад Цветанов защитаваше идеите за специлизирани органи. В интервю за бТВ през 2010 г. например той заявява, че създаването им се налага "защото всъщност съдебната система не можа да отговори на очакванията на хората да защити обществото и да защити държавата".

Година по-късно, запитан от БТА за издръжката на бъдещите специализирани институции, Цветанов казва:

"Когато се вижда резултатът от справедливостта на бърз и справедлив съдебен процес, особено за жертвите на престъпление, ефектът съизмеримо ще бъде много повече, отколкото парите, които ще струва".

mediapool.bg