Кламер БГ - Новини: "Без гръмки изказвания". Външният министър внимателен към Русия

"Без гръмки изказвания". Външният министър внимателен към Русия

България

|
Пон, 08 Авг 2022г. 14:21ч.
"Без гръмки изказвания". Външният министър внимателен към Русия

Николай Милков, сн. БГНЕС

Служебният външен министър Николай Милков демонстрира предпазливост по отношение на Русия и призова да се избягват "гръмки изказвания". Той не смята, че Руската федерация ще забрани провеждането на предсрочните избори на нейна територия и смята, че България има капацитет да се справи с организирането им там.

"В този деликатен и за двете страни момент и за техния капацитет да организират своето дипломатическо представителство, една по-голяма въздържаност няма да навреди. По-добре е дипломацията да се върне към корените си и да разговаряме с тях, когато това се налага, без да се правят големи и гръмки изказвания, които създават риск да се повлияе на изборния процес", каза Милков на първата си пресконференция в качеството му на външен министър.

След като Москва изгони в петък 4 български дипломати и 10 служители от българските мисии в страната като ответна мярка в отговор на решението на кабинета на Кирил Петков да експулсира 70 дипломати и служители на руското посолство в София, съставът на посолството ни в Москва вече е от едва 8 души.

Милков не смята, че ще има проблем с организирането на вота в Москва и Санкт Петербург, но отбеляза, че има сериозни предизвикателства по отношение на консулските услуги за гражданите и ще се търси подсилване на състава.

Един от основните въпроси около назначеното от президента Румен Радев служебно правителство е дали ще се направи опит за завой по отношение на Москва, след като държавният глава нееднократно се обяви за по-умерена политика и призова страната ни да не помага с оръжия на Украйна.

В понеделник Милков представи приоритетите и екипа си. Toй е решил да запази Велислава Петрова като зам.-министър. Тя ще отговаря за Северна Македония, кандидатстването на България в Шенген и предстоящите етапи от присъединяването към ОИСР.

Сред приоритетите са присъединяването на страната към Шенгенското пространство, отношенията със Северна Македония, организацията на изборите зад граница и други.

"Трябва да се затвърди пробивът по отношение на Северна Македония", каза Милков и отбеляза, че има още много рискове по тази тема.

Той оцени високо работата на кабинета "Петков" за Северна Македония.

Mилков отбеляза, че в Северна Македония има риск от обратимост на процеса.Той се заявява публично от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Служебният кабинет ще предложи посланиците на Генчовска

То съобщи, че има 8 посланика съгласувани между МВнР и президента и служебният кабинет ще продължи процедурата, започната от бившия външен министър Теодора Генчовска, която сега е зам.-министър на отбраната.

"Ако се стигне до предлагането на нови посланици, те ще бъдат професионални дипломати. Няма да има външни назначения", каза Милков.

В тази връзка той отбеляза, че има пет посолства без посланици - Китай, Канада, Швеция, ОАЕ и Саудитска Арабия.

800 секции зад граница

Миналата седмица бе приета от Министерския съвет план-сметката за изборите. За вота на 2 октомври ще се отпуснат 70.5 млн. лв, като около 7.6 млн. лв. ще бъдат за изборите зад граница.

"Разчитаме отново на българите в чужбина - да се отзоват да подпомагат организацията на изборите. Очакваме около 800 секции, на предишните избори бяха 750. На предишните избори имахме и рекорден брой избиратели", каза постоянният секретар на МВнР Иван Кондов.

И още приоритети

Сред приоритетите са и присъединяването на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и активно присъствия на България в ЕС и НАТО и участието на страната ни в колективните усилия за справяне с настоящите кризи.

Екипът

Милков е дипломат от кариерата. За последно бе посланик във Франция. Бил е част от администрацията на президента Румен Радев, както и постоянен секретар на Министерството на отбраната.

Зам.-министри ще бъдат Велислава Петрова, позната от предишното правителство на Кирил Петков, и последният ни извънреден посланик в Украйна Костадин Коджабашев.

"Това е и оценка за нейната работа. Хипотези или обвинения за реваншизъм би следвало да се тълкуват като безпочвени", каза служебният ресорен министър Николай Милков.

Светлана Стойчева-Етрополски става началник на кабинета на министъра. Тя е бивш посланик на България в Канада.

mediapool.bg