Кламер БГ - Новини: Венецуелският президент Мадуро започва оспорван втори шестгодишен мандат

Венецуелският президент Мадуро започва оспорван втори шестгодишен мандат

Свят

|
Ср, 09 Ян 2019г. 15:13ч.
Венецуелският президент Мадуро започва оспорван втори шестгодишен мандат

Президентът на Венецуела Николас Мадуро започва утре втори шестгодишен мандат с подозрения за нелегитимност, които предвещават още по-голяма международна изолация на страната, която е потопена в най-тежката икономическа криза в съвременната си история, пише Франс прес.

Мадуро ще положи клетва пред Върховния избирателен съд, а не в парламента, който е единствената държавна институция под контрола на опозицията. На 20 май той бе преизбран на избори, чиито резултати се оспорват от опозицията, ЕС, САЩ, Канада и 12 латиноамерикански страни.

С изключение на Мексико, 12 страни от Латинска Америка плюс Канада, които са членове на Групата от Лима, призоваха в петък президента социалист да се откаже от втория си мандат и да прехвърли правомощията си на парламента. Венецуелските власти осъдиха това като насърчаване на държавен преврат.

Новият му мандат съвпада с встъпването в длъжност на новия президент на Бразилия, крайнодесния Жаир Болсонаро, който се очаква да оглави подкрепяна от САЩ регионална коалиция против венецуелския режим, който Болсонаро нарича диктаторски.

"Не мисля, че ще настъпи масово скъсване на отношенията, но ще има съществено влошаване на нивото им", смята експертът по международни отношения Мариано де Алба.

Анализаторите по-специално очакват да се увеличи международният натиск върху 56-годишния държавен глава. Утре, по време на встъпването му в длъжност, Организацията на американските държави ще заседава извънредно по положението във Венецуела.

Лима пък обяви, че президентът на Венецуела и някои членове на правителството му вече са персони нон грата в Перу.

"Ако ме предизвикат, ще се защитя", предупреди венецуелският президент. През последните месеци правителството му взе мерки за дипломатическо сближаване със съюзниците си Русия, Китай, Иран, Турция и Северна Корея.

С наближаването на 20-годишнината от "боливарската революция", която започна бившият президент Уго Чавес (1999-2013), 56-годишният бивш автобусен шофьор и синдикалист заявява, че е по-силен и легитимен от всякога.

Положението в страната обаче е от мрачно по-мрачно. Венецуела не само е изолирана, но е и разорена: населението е подложено на недостиг от храни и лекарства и изнемогва под хиперинфлацията, която през 2018 г. достигна 1 350 000 процента.

Не се очаква и да спре най-масовата емиграция в съвременната история на Латинска Америка. По оценка на ООН, от 2015 г. около 2,3 милиона венецуелци са избягали от страната си и се очаква броят им да се покачи на 5,3 милиона тази година заради икономическата разруха.

Заради срива в производството на петрол на Венецуела, която иначе притежава едни от най-големите запаси в света(3,2 милиона барела на ден през 2008 г. спрямо 1,17 милион сега), Мадуро прикани съюзниците си да инвестират не само в суровия петрол, а и в златото, диамантите и колтана.

Демонстрации с близо 200 убити, блокиран от съда референдум за сваляне от власт, интензивно лобиране за въвеждане на международни санкции: противниците на Мадуро опитаха всичко за прогонването му.

Опозицията обаче е разделена, затънала в борби за власт, а основните й фигури са в затвора или в изгнание.

Парламентът е единствената институция в ръцете на опозицията, но е безсилен, защото всичките му решения се анулират от съда, а правомощията му вече се държат от проправителственото Учредително събрание.

В събота парламентът се обяви за единствен легитимен орган на властта и заяви, че ще сформира преходно правителство преди произвеждането на нови избори.

Както и при други подобни съобщения обаче пътната карта далеч не е ясна.

"От парламента няма да дойде нищо, което да окаже каквото и да било въздействие върху политическия живот, действията на правителството или членовете му. Парламентът ще продължи да е важен символ на силната демократична подкрепа, която венецуелците дават на опонентите на Мадуро, но той няма нито власт, нито анторитет", смята Питър Хаким от вашингтонския мозъчен тръст "Междуамерикански диалог".

По БТА.

mediapool.bg