Кламер БГ - Новини: И съветникът на Тръмп Джон Болтън насърчи Борисов за F-16

И съветникът на Тръмп Джон Болтън насърчи Борисов за F-16

Свят

|
Четв, 10 Ян 2019г. 11:51ч.
И съветникът на Тръмп Джон Болтън насърчи Борисов за F-16

Съветникът на президента Тръмп по националната сигурност Джон Болтън стана поредният високопоставен представител на американската администрация, който декларира публична подкрепа към решението на премиера Бойко Борисов за избора на F-16 като евентуален бъдещ нов изтребител за българските ВВС. По-рано похвали дойдоха от държавния секретар Майк Помпейо и от Белия дом.

"Силно подкрепям усилията на българския министър-председател Бойко Борисов да закупи произведени в САЩ самолети F-16 - превъзходен самолет, несравним с конкуренцията", написа Джон Болтън в Туитър.

"Това ще засили нашето партньорство, основано на споделяната в НАТО отговорност за отбраната и ще допринесе за сигурната работа на над 4000 американци. Това е страхотна сделка за България, Америка и НАТО", пише Болтън.

I strongly support Bulgarian PM Borissov’s efforts to buy U.S.-made F-16’s—a superior aircraft when compared to the competition. 1/2

— John Bolton (@AmbJohnBolton) 8 януари 2019 г.

В сряда българското правителство одобри предложението на военния министър Красимир Каракачанов да поиска разрешение от парламента за започване на преговори със САЩ за закупуването на F-16. Освен това се иска и правото за отклоняване от предварително зададените параметри на проекта, а след това депутатите ще ратифицират окончателния вариант на договора.

САЩ от своя страна се ангажираха за отстъпки в цената в хода на преговорите.

mediapool.bg