Кламер БГ - Новини: Милиардерът Том Стейър няма да се кандидатира за президент на САЩ

Милиардерът Том Стейър няма да се кандидатира за президент на САЩ

Свят

|
Четв, 10 Ян 2019г. 11:40ч.
Милиардерът Том Стейър няма да се кандидатира за президент на САЩ

Американският милиардер Том Стейър - защитник на екологични каузи и либерален активист, който организира широко движение за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, обяви вчера, че няма да се кандидатира за президент на САЩ от Демократическата партия. Той обаче ще продължи усилията си за свалянето на Тръмп от власт, съобщи Ройтерс.

61-годишният Стейър обяви решението си в щата Айова - мястото, откъдето по традиция стартират първичните избори за президентски номинации, след като месеци наред открито говореше, че обмисля президентска кандидатура.

"Въпросът за импийчмънт достигна заразна точка, - писа той в Туитър. - Ето защо аз току-що съобщих, че съм решил да посветя на 100 процента времето си през 2019 г. за импийчмънт на Тръмп и отстраняването му от власт."

Решението на Стейър, който от доста време е значителен донор на Демократическата партия, да не участва в надпреварата, оставя открит въпроса на кого от многото перспективни демократически кандидати ще заложи той, за да го подкрепи със значителните си финансови ресурси в президентската кампания през 2020 г. отбелязва Ройтерс.

Самият Стейър твърди, че е похарчил 120 млн. долара за частичните избори за Конгреса през м.г., като е инвестирал особено много, за да накара повече млади хора да гласуват, смятайки младежта за най-солидния електорален резерв на своята партия. Той похарчи 90 млн. долара и през 2016 г. в подкрепа на кандидатурата на Хилари Клинтън.

Стейър пусна в Туитър във вторник видеоклип, в който обвини Тръмп, че "държи Америка за заложник" с искането си да му бъдат отпуснати пари да строи стена по границата с Мексико.

mediapool.bg