Кламер БГ - Новини: Преводач оглави военното разузнаване

Преводач оглави военното разузнаване

България

|
Пон, 19 Юли 2021г. 16:51ч.
Преводач оглави военното разузнаване

Венелин Венев и Георги Панайотов, сн. МО

Бригаден генерал Венелин Венев встъпи в длъжност като директор на Служба "Военно разузнаване", съобщиха от Министерството на отбраната.

"Службата има за задача да информира държавното ръководство на стратегическо ниво за заплахите и рисковете за националната сигурност. В днешно време тези заплахи и рискове стават все повече и повече. Вие сте тези, които трябва да алармирате първо. Затова разчитаме на Вас", каза служебният военен министър Георги Панайотов.

Бригаден генерал Венелин Венев каза, че ще разчита на професионализма на своите колеги, а съвместната дейност с останалите институции ще бъде продължена.

Венелин Венев е завършил ВВОВУ "Васил Левски" със специалност бакалавър "офицер от разузнаването" с квалификация "военен преводач".

През кариерата си на военнослужещ служи в различни формирования. В периода 2001 г. – 2016 г. преминава последователно през позициите на експерт, началник на сектор, началник на отдел и директор на дирекция. Произведен е в звание "полковник" през месец август 2017 г.

В периода 2005 г. - 2008 г. заема длъжностите офицер за връзка с местната власт и ООН и командир на разузнавателна група в състава на мисията на НАТО в Афганистан ISAF.

От 2009 г. до 2012 г. е военен и военновъздушен аташе на Република България с основна акредитация в Австрия и допълнителни акредитации в Унгария, Чехия, Словакия и Словения. Владее три езика.

Рокадата е част от цялостната смяна по-върховете на службите, предприета от служебното правителство.

mediapool.bg