Кламер БГ - Новини: Везенков отбеляза 8 точки при дебюта си в НБА (видео)

Везенков отбеляза 8 точки при дебюта си в НБА (видео)

Спорт

|
Четв, 26 Окт 2023г. 08:52ч.
Везенков отбеляза 8 точки при дебюта си в НБА (видео)

Александър Везенков Сн.БГНЕС

Александър Везенков отбеляза 8 точки при дебюта си в Националната баскетболна асоциация - най-силното първенство в този спорт в света. Оборът му "Сакраменто Кингс" спечели първия си мач за сезона при гостуването на "Юта Джаз" със 130:114 точки.

Везенков, който бе обявен за най-добр баскетболист в Европа за миналия сезон, се включи успешно в ротацията на отбора си. Той направи две включвания от скамейката за 16 игрови минути, вкара 8 точки, открадна 2 топки и участва в 2 борби под коша.

Българинът беше част от "втората петица", използвана от треньора Майк Браун. Стартовите играчи бяха предварително ясни - Домантас Сабонис, Кийгън Мъри, Харисън Барнс, ДеАндре Фокс и Кевин Хъртър. Освен тях Браун включи още петима в отделни периоди за сериозни минути. Първи от тях на игрището се появи Александър Везенков.

Историческото събитие да видим българин в NBA за първи път от 80-те години се случи 5:43 минути преди края на първата четвърт. Тогава Саша замени Мъри, а резултатът бе 18:17 за "Сакраменто Кингс". Секунди след влизането си Саша заби тройка от ъгъла на полето и даде реалния старт на една нова и напълно различна глава от своята кариера в този спорт.

В следващите минути българинът взе две борби, вкара стрелба за 2 точки, а с втората си тройка направи резултата 35:24, за да излезе след осем игрови минути в началото на втората четвърт. Видимо наставникът Браун беше доволен от играта на българина.

Второто включване на Везенков дойде в края на третата четвърт, когато също записа 8 минути, но не успя да вкара точка. Той стреля само веднъж към коша, но успя да покаже и другите си умения - 2 отнети топки, както и една ситуация, която взриви пейката на "Сакраменто Кингс". Везенков даде грешен пас, който бе пресечен, но той успя да се изстреля с огромен хъс и се пребори, взе си топката обратно и продължи атаката, завършила със забивка на негов съотборник.

От "втората петица" приносът за победата беше сериозен: 8 точки вкара и Джавел Макгий, 10 наниза Малик Монк, а с 9 допринесе Крис Дуарте.

Най-резултатен за "Сакраменто Кингс" беше Харисън Барнс с 33 точки.

mediapool.bg