Кламер БГ - Новини: Рубиалес извън футбола за три години заради целунатата Ермосо

Рубиалес извън футбола за три години заради целунатата Ермосо

Спорт

|
Пон, 30 Окт 2023г. 15:31ч.
Рубиалес извън футбола за три години заради целунатата Ермосо

През септември Рубиалес се яви пред съда в Мадрид по жалбата на Ермосо срещу него, сн. ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на испанската футболна федерация Луис Рубиалес получи забрана от всякаква футболна дейност за три години от ФИФА. Причината е целунатата от него нападателка на националния тим Хени Ермосо по устните след финалната победа на Испания на Световното първенство за жени над Англия.

Целувката, която според Хермосо не е била по взаимно съгласие, предизвика обществено недоволство. Рубиалес бе принуден да се оттегли от поста си през септември, макар да оправдаваше постъпката си с еуфорията от победата. Той отстранен за 90 дни, но в понеделник световната футболна федерация наложи тригодишната санкция, заради нарушаване на дисциплинарния й кодекс със случилото се на 20 август 2023 г. по време на финала в Сидни, Австралия, което засенчи историческата победа на женския футболен тим на Испания.

"ФИФА потвърждава своя абсолютен ангажимент да зачита и защитава целостта на всички хора и да гарантира, че основните правила за достойно поведение се спазват", се казва в изявление на организацията. Цитиран е член 13 от дисциплинарния кодекс на ФИФА, който се отнася до обидно поведение и нарушения на принципите на честната игра.

46-годишният Рубиалес твърди, че целувката на церемонията по представянето след мача е била "взаимна", но Ермосо постоянно заявява, че това не е било така. Тя подаде и правна жалба срещу Рубиалес.

Миналия месец националният съд в Мадрид разгледа наказателна жалба за сексуално посегателство и принуда срещу Рубиалес, на когото впоследствие беше забранено да се приближава на по-малко от 200 метра до Ермосо.

Ермосо, която каза, че имиджът й е бил опетнен от целувката, се завърна в националния отбор през октомври и отбеляза победен гол в 89-ата минута срещу Италия.

Скандалът принуди Испанската футболна федерация да уволни някои от служителите си, след които попадна и селекционерът на националния отбор по футбол за жени Хорхе Вилда, който минаваше за приближен на президента. Той бе заменен от Монце Томе.

Луис Руабелс има десет дни, в които може да обжалва наказанието пред Апелативната комисия на ФИФА.

mediapool.bg