Кламер БГ - Новини: Вебер: Арестът на Борисов повдига много въпроси за спешно изясняване

Вебер: Арестът на Борисов повдига много въпроси за спешно изясняване

България

|
Пет, 18 Март 2022г. 17:58ч.
Вебер: Арестът на Борисов повдига много въпроси за спешно изясняване

Вебер: Арестът на Борисов повдига много въпроси за спешно изясняване

"Групата на ЕНП в Европейския парламент и Европейската народна партия (ЕНП) са силно обезпокоени от събитията в София снощи", написа във Фейсбук лидерът на ЕНП Манфред Вебер.

Думите му са по повод арестите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова, както и на бившия финансов министър Владислав Горанов.

Според Вебер задържането на "опозиционния лидер и бивш министър-председател на България Бойко Борисов повдига много въпроси, които трябва спешно да бъдат изяснени".

"На първо място, от българската полиция, която, изглежда, е предприела действия без заповед за арест, и на второ място, от Европейската прокуратура, за която българските власти казват, че е предоставила доказателствата, довели до ареста", написа още той.

Вебер обаче подчертава още, че всяка предполагаема злоупотреба със средства на ЕС трябва да бъде разследвана без изключение. "Това включва отговорността на властите да предоставят обяснения на обществеността. Борбата с корупцията може да бъде успешна, само ако се основава на ясно разделение на властите и правомерна процедура в рамките на върховенството на закона", добави лидерът на ЕНП.

mediapool.bg