Кламер БГ - Новини: Бежанците от Украйна могат да вземат еднократна помощ от 375 лв.

Бежанците от Украйна могат да вземат еднократна помощ от 375 лв.

България

|
Пет, 18 Март 2022г. 18:34ч.
Бежанците от Украйна могат да вземат еднократна помощ от 375 лв.

Украински бежанци. Снимка: Архив

Бежанците от Украйна, получили временна или международна закрила, могат да кандидатстват в дирекциите "Социално подпомагане" за еднократна помощ от 375 лева, съобщиха от социалното министерство.

Около 94 500 бежанци от Украйна са влезли в България от началото на войната до момента, като около 50 000 от тях, или около 55%, са решили да останат в България", съобщи в петък полк. Валери Рачев, шеф на оперативната координационна група за бежанците от Украйна.

"За вчерашния ден през страната са преминали 4556 души и са останали 2356", коментира той. Рачев допълни, че за вчерашния ден са настанени украински семейства в Кранево, Варна и Горна Оряховица.

По думите на Валери Рачев до този момент държавата е настанила централизирано повече от 25 хил. души, което представлява 85 240 реализирани нощувки от началото на кампанията досега. В това число не влизат бежанците, които сами организират своя престой и настаняване у нас.

Над 150 служители от полицейските структури вече са обучени да работят със софтуер за регистрация, допълни още Валери Рачев. Като положителен пример той даде първия случай на украинец с документ за временна закрила, който е поискал да си открие банкова сметка у нас.

Общо в ЕС вече има около 3.1 млн. лв. украински бежанци, каза още Рачев. "Голяма част от напускащите Украйна се устремяват на Запад. В Полша броят достигна 2 млн. души. Другите натоварени държави са: Румъния – над 600 хил. души, Словакия – 210 хил., Унгария - 250 хил.", посочи той.

Според шефа на координационната група вече е спаднал пикът на бежанския поток, като дневно в Европейския съюз влизат около 100 хил. души.

mediapool.bg