Кламер БГ - Новини: Ваньо Танов: Не планирам да се оттегля заради хора, които искат блокаж на митниците

Ваньо Танов: Не планирам да се оттегля заради хора, които искат блокаж на митниците

България

|
Четв, 14 Авг 2014г. 11:49ч.
Ваньо Танов: Не планирам да се оттегля заради хора, които искат блокаж на митниците

Върнатият на поста директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов определи пред Нова телевизия състоянието на агенцията като ужасно, а приходите й - като трагични. Това той направи след около 24 часа начело на приходното ведомство, след като бе заемал този пост в продължение на четири години до средата на миналата година, когато бе махнат от правителството на Пламен Орешарски.

Танов обяви още, че не се притеснява от протестите, които неколцина активисти на миналогодишните контрапротести в подкрепа на правителството на Орешарски се опитаха да организират. Връщането му обаче бе прието като знак, че служебното правителство "постила" на ГЕРБ да дойде на власт, като връща негови кадри с тенденцията те да останат и при евентуално редовно правителство наесен.

Танов заяви, че имарло определени хора, които имат полза от блокаж на митниците.

”Същите хора вероятно в момента организират недоволството. Нямам време да гледам дали назначението ми е предизвикало протести. Знам, че в митницата няма полемика, а точно обратното. Страхуват се, че ще излязат наяве нещата – къде са проблемите и кого са обслужвали. Това са милиони левове, които просто ги няма”, посочи Танов.

След което обяви, че не знаел, че е "толкова зле положението и как за 5-6 месеца може да бъде разрушено нещо, което е градено няколко години”.

По думите му половината началници на митници са назначени отвън.

”Предната нощ преди да дойда, са правени назначения и преназначения. Това как го виждате от етична и морална гледна точка? Не мога да установя за няколко часа какво е направено”, каза още Ваньо Танов.

”Заварих митниците в ужасно състояние. В момента те са на ниво 90-те години, след като всички структури са направени да бъдат неработоспособни. Ако говорим за приходи, е още по-трагично”, каза Танов.

По същото време доскорошният депутат от БСП Таско Ерменков не можа да даде отговор защо тихомълком и без резултат е приключила работа анкетната комисия, създадена по настояване на ДПС за проучване на случая "Ало, Ваньо". В нашумелия случай от записите на телефонни разговори, бившият премиер Бойко Борисов нарежда на Ваньо Танов да се прекрати митническата проверка на бирената фабрика в Мездра на бизнесмена Михаил Михов. С намеци Ерменков свърза потушаването на случая в парламента със затоплянето на отношенията между ГЕРБ и ДПС.

Самият Танов повтори пред Нова телевизия, че няма случай "Ало, Ваньо".

В четвъртък бяха обявени двамата му нови заместници, предложени на финансовия министър Румен Порожанов, който веднага ги е назначил. Това са митничарите от кариерата Божидар Алексов и Розалия Димитрова.

Досегашният зам.-директор Чавдар Васев е освободен по негова молба.

Божидар Алексов е магистър по икономика от УНСС със специализирана следдипломна квалификация. Според биографията, разпространена от Министерството на финансите, той е експерт с дългогодишен опит в митническата и данъчна материя, като е започнал пътя си в митниците през 1991 г.

Първо е бил в столичната митница, след това в Регионална митническа дирекция София. От 2009 г. до момента е директор на дирекция "акцизи“ и началник-отдел в дирекция "Финансово стопанска дейност и управление на собствеността“.

Розалия Димитрова е магистър от Химико-технологичния университет със следдипломна квалификация по митническа политика.

От 1991 г. досега работи в митническата администрация, като преминава през всички длъжности от стажант митнически инспектор до директор на дирекция.

От 2011 г. е директор на дирекция "Митнически режими и процедури” в Централното митническо управление на Агенция "Митници”.

mediapool.bg