Кламер БГ - Новини: Страната остава в плен на завърналата се зима

Страната остава в плен на завърналата се зима

България

|
Четв, 22 Март 2018г. 19:35ч.
Страната остава в плен на завърналата се зима

Завърналата се зима ще се задържи още известно време със снеговалежи и вятър, като най-усложнена ще е обстановката в Северна България. Остават в сила предупрежденията за опасно време. За петък оранжев код е обявен във всички области от Плевен и Ловеч до Шумен и Силистра, където към обилния сняг ще се прибавят виелици и опасност за навявяния. Жълт код е обявен за всички останали области в страната.

В София почти през целия ден в четвъртък валеше сняг, който причини закъснение на градския транспорт и задръствания, макар 150 машини да почистваха улиците. Разриват се и ръчно тротоари, спирки, подлези и трасетата на вътрешнокварталните улици, съобщиха от Столичната община. Трасетата се обработват срещу заледяване

Заради обилния снеговалеж в област Перник временно бе спряно движението по автомагистрала "Люлин". Това причини задръствания. Аварийните екипи се включиха в укрепването и обезопасяването на пътя за Трън, който беше затворен заради свлачище.

Обстановката в област Пазарджик се нормализира, но в родопската част на региона има заледени участъци, в следствие мокрия сняг. Остава забраната за движението на тежкотоварни автомобили по пътя Велинград-Юндола-Якоруда, както и по пътя Белово-Юндола. Всички големи водоеми в областта имат между 20 и 30 процента свободен обем и на този етап не се налага изпускане, предаде БНР.

Нивото на река Дунав се следи отблизо, но засега няма опасност от преливане на реката.

Ситуацията в област Бургас е спокойна, има наводнени ниви, но река Средецка е влязла в коритото си и няма опасност за населението на село Дебелт, каза областният управител Вълчо Чолаков.

"Към момента няма опасност от заливане на главния път Бургас – Средец. Няма и нужда от действия за евакуация", допълни той. Извършена е проверка на язовира в Ахелой, след като е получен сигнал, че водата е с високо ниво, но е в рамките на нормалното, добави областният управител. Десет процедури, включително и за ремонт на дигата на река Средецка, са обявени от "Напоителни системи". До месец-два трябва да започнат дейностите. Сняг вали почти в цялата област. Общо 47 машини почистват или са в готовност.

Пристанище Варна бе затворено заради мъгла, летището работи нормално. 26 машини почистват пътищата във Варненска област, но градският транспорт работи нормално. Магистрала "Хемус” бе затворена за тежкотоварни камиони.

Обстановката в област Търговище се усложнява, в района на Боаза има аварирали ТИР-ове. Вали обилен сняг, видимостта е намалена до 500 метра. Забранено е движението на тежкотоварни камиони по главния път София – Варна на територията на област Търговище, както и в участъка Търговище – Разград.

Област Монтана е сред районите в страната, където през последното денонощие падна най-много сняг. 50 машини са ангажирани да почистват републиканската пътна мрежа. Проходът "Петрохан" е проходим при зимни условия.

Преди обед леки и товарни автомобили бяха закъсали на изхода на Монтана в посока Видин, в района на село Долна Вереница.

Няма населени места без ток заради по-силните валежи от сняг, съобщиха трите електроразпределителни дружества. Оттам увериха, че следят обстановката, тъй като при рязко застудяване може да се стигне до обледяване и късане на електропроводи.

Потреблението на ток е около 6 хиляди мегавата, като 17 на сто от него е произведено от водноелектрическите централи. Дружествата разполагат с достатъчно аварийни екипи и техника за работа в труднодостъпни язовири.

mediapool.bg