Кламер БГ - Новини: ВМРО се загрижи за фалшивите новини, въпреки афинитета си към тях

ВМРО се загрижи за фалшивите новини, въпреки афинитета си към тях

България

|
Ср, 18 Юли 2018г. 17:53ч.
ВМРО се загрижи за фалшивите новини, въпреки афинитета си към тях

Вицепремиерът и военнен министър Красимир Каракачанов докладва по време на правителственото заседание в сряда, че срещу България се води кампания от фалшиви новини.

"Определени медии от десетина дни разпространяват лъжливата информация, че на български военни летища кацат самолети, които превозват нелегални мигранти от Германия и Европа", преразказа той. След което опроверга слуховете. "Това е абсолютно невъзможно поради факта, че без мое разрешение това не може да се случи. Въпреки това съм проверил случая - такова нещо няма. Направих проверка през агенцията за бежанците. Капацитетът на бежанските лагери е запълнен едва на 11%. Нови хора не са постъпвали за разлика от 2016 г., когато капацитетът е бил пълен до 100%.“

Каракачанов призова правителството да вземе отношение и да сезира компетентните органи да проучат кой организира тази кампания. Според него това е наказуемо, защото всява смут сред обществото, и трябва да бъде наказано.

Той цитира и друга фалшива новина: че овцете и козите в Странджа се умъртвяват, за да може районът да се обезлюди и там да се настаняват имигранти. "Това е откровен саботаж срещу политиката на правителството и сигурността на държавата“, заяви военният министър.

Любопитно обстоятелство е, че именно лидерът на ВМРО става правителственият говорител срещу фалшивите новини, въпреки че неведнъж именно неговата формация си е служила с такива.

Последните два ярки примера са твърденията на патриотичната формация, че с Истанбулската конвенция у нас се въвежда третия пол и поредицата обяснения от страна на ВМРО, че Светованата здравна организация се готви да легализира педофилията. За последното повечето твърдения бяха с източник именно единия от сайтовете, разпространяващ в момента конспиративната теория, че правителството обезлюдява Странджа, за да я насели с мигранти.

mediapool.bg