Кламер БГ - Новини: В София ще има и нощен служебен абонамент за паркиране

В София ще има и нощен служебен абонамент за паркиране

България

|
Ср, 18 Юли 2018г. 18:05ч.
В София ще има и нощен служебен абонамент за паркиране

Нощен служебен абонамент за паркиране ще бъде въведен в София. Целта е да се събират пари за паркоместата, които се ползват от заведения и ресторанти след 19.30 часа, когато изтича дневният абонамент.

В момента част от търговците ползват местата и след изтичането на времето на дневния абонамент и има оплаквания от граждани, че не могат да спрат пред определени заведения. Вместо да прави опити да се справи с нарушителите, които завземат публична собственост, местната власт ще се отпита да ги накара да плащат за това с въвеждането на нощен абонамент.

Той ще бъде регламентиран с промени в наредба на общината, които би трябвало да бъдат гласувани другата седмица. Те предвиждат нощният абонамент да е само в синята зона и за времето от 19.30 часа до 8 часа. Цената ще е като за дневния - 650 лева на място за месец.

Предложението е на съветника Стефан Марков, въпреки че такова неформално направи при първоначалното представяне на измененията в наредбата колегата му Прошко Прошков. Тогава то беше поставено под съмнение с аргумента, че Центърът за градска мобилност, който стопанисва синята и зелената зона паркиране, ще има разходи за осигуряването на нощни екипи, на които трябва да плаща и по-високи заплати.

Сега обаче такива аргументи няма. От ЦГМ обясниха, че така или иначе имат дежурен паяк през нощта и той ще може да вдига коли, паркирали на местата с нощен абонамент. Освен това щяло да се осигурят и хора, които да следят дали не се завземат места от заведения и ресторанти нерегламентирано.

Все още не е ясно какви ще са разходите за това, тъй като първо трябвало да се види какъв ще е интересът към нощния абонамент. След това той можело да обхване и зелената зона за паркиране. Самата тя пък ще се увеличи с приемането на промените в наредбата и ще обхване нови територии в районите "Красно село", "Оборище", "Лозенец" и "Възраждане". Новите места ще са около 5500 и ще са платени от 1 ноември.

Съветниците обаче ще оставят за есента приемането на друга важна общинска наредба - тази за обществения ред. Тя въвежда забрани за шум в определени часове от денонощието, за дейности като миене на стъкла по кръстовищата, поставяне на капещи на улицата климатици и други. Приемането на наредбата се налага, тъй като старата беше отменена от съда. Още през есента на миналата година беше предложен нов нормативен акт, който повтаряше отменените текстове. В него отново беше записана забрана за пиене на алкохол в парковете, което пак предизвика недоволство и критики и накара общинарите да забавят приемането, за да направят поредица от обществени обсъждания.

В сряда стана ясно, че и преработеният текст на наредбата ще бъде отложен, тъй като и по него има много нови предложения. За това вносителят Иван Илиев (ГЕРБ) предложи отлагане на гласуването за след лятната ваканция на общинарите - т. е. през септември. "Ще внесем нов проект за решение с новите предложения. В противен случай трябва да гледаме текстовете буква по буква", обясни Илиев. Според него това щяло да доведе до хаос и съветниците може да саботират сами работата си.

mediapool.bg