Кламер БГ - Новини: Радев от Болярово: Не може само с механично изтребване и пари до следваща криза

Радев от Болярово: Не може само с механично изтребване и пари до следваща криза

България

|
Ср, 18 Юли 2018г. 18:32ч.
Радев от Болярово: Не може само с механично изтребване и пари до следваща криза

Докато животновъди протестираха пред Министерския съвет, а премиерът Бойко Борисов кризисно взе четири оставки на началници в земеделското министерство, президентът Румен Радев отправи нови критики към правителството от поразения с чума по животните район.

"Очаквам най-сетне да има един продуктивен диалог, не може само с механичен подход, механично изтребване на животните и механично даване на пари до следващата криза", заяви той в сряда на среща със собственици на избитите животни и кметове от селата в засегнатия от чумата район в Югоизточна България.

Преди два дни президентът обяви позиция срещу масовото изтребване на овце и кози, солидаризирайки се с обвиненията на местните хора, на БСП и различни регионални патриотични сдружения, че властите евтанизират поголовно стада. БАБХ обаче държи на позицията си, че друг начин нямало и покани експерти на ЕК да проверят адекватни ли са действията й.

В сряда Радев призова правителството за диалог с протестиращите и със стопаните на място, когато се взима всяко едно решение и особено за начина, по който това решение се изпълнява. Начинът на унищожаване на животните тук унищожава крехкото доверие на гражданите в българските институции, заяви Радев в отговор на журналистически въпрос в Болярово, цитиран от пресцентъра си.

Президентът посети града, за да се срещне със засегнатите стопани в района на Странджа и проведе среща с кмета на Община Болярово Христо Христов, в която участваха и кметовете и кметските наместници на Воден, Странджа, Шарково и Крайново, представители на полицията и на ветеринарните служби.

Държавният глава подчерта, че в региона има сериозен проблем, който не се изчерпва само със сектор "Животновъдство": "Това е проблем за поминъка на хората и тяхната съдба в този беден граничен регион, както и за националната сигурност, държавността и функционирането на нашите институции. Тази празнина, която се получи между хората тук и властта, не може да се запълни само с финансови компенсации. Трябва дълготрайна, устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка на тези хора".

Абдикирането на държавата от много важни функции като наблюдение, профилактика, карантина и пристъпването към крайната и най-лесна мярка – просто унищожаване на животните, не е решение, подчерта Румен Радев.

Попитан дали ситуацията налага да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, президентът заяви, че всички последствия от това заболяване трябва да бъдат ограничени по възможно най-бързия и ефективен начин и е нужно първо да се оцени как ще бъдат извършени тези дейности и какви дългосрочни стъпки ще бъдат предприети за възстановяване и стабилизиране на поминъка на местните хора.

Представителите на местните власти призоваха за възможно най-бързо възстановяване на традиционния поминък, какъвто е животновъдството в засегнатите места, за да не се допусне обезлюдяване на района. Хората поискаха юридическа помощ за запазване на субсидиите за използваните пасища.

Отправен беше и апел за осъществяване на програмата "Странджа-Сакар", в която са включени проекти за 70 млн. лева за развитието на пограничните райони, се казва в съобщението на прессекретариата на държавния глава.

mediapool.bg