Кламер БГ - Новини: Парламентът подписа чека за 1 милиард лева за новите бойни кораби

Парламентът подписа чека за 1 милиард лева за новите бойни кораби

България

|
Четв, 19 Юли 2018г. 13:10ч.
Парламентът подписа чека за 1 милиард лева за новите бойни кораби

С огромно мнозинство Народното събрание прие проекта за покупката на два нови патрулни кораба за българския военноморски флот. Решението бе подкрепено от всички парламентарни групи без "Воля" - 135 гласа "за", 9 "против" и 1 "въздържал се".

Прогнозната максимална стойност на проекта е 984 милиона лева с ДДС. Това е една от основните разлики със спряния преди година стар проект за корабите. При него стойността бе 820 милиона лева без ДДС, но промени в закона доведоха до начисляване на ДДС върху военните проекти. Разликата от 164 млн.лв. е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г.

В проекта са предвидени два варианта за придобива на корабите: да бъдат купени или да бъдат произведени в България по лиценз. Управляващите допускат корабите да са изцяло нов продукт за нуждите на флота или да бъде модификация на съществуващ такъв.

Предвижда се патрулните кораби да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия. Държавата ще преценява нуждата от допълнително въоръжение и функционалности в зависимост от наличието на средства.

По време на дебата военният министър Красимир Каракачанов благодари за подкрепата на парламентарните групи. По думите му България е член на НАТО, но трябва да разчита на своите въоръжени сили.

"Проектите за модернизация на армията няма накъде повече да бъдат отлагани", каза Каракачанов и допълни, че съветските кораби на въоръжение са толкова стари, че до три години ще излязат от употреба.

"Командването на флота е преценило, че са необходими четири кораба, но ние започваме този проект с два", каза Каракачанов.

Относно съмнения на депутати за корупция при реализацията на проектите, министърът коментира, че корупционен заряд има във всичко, въпросът е как ще се направят тези рискове минимални. По думите му въпросът е да се даде възможност за участие на български компании и на големите световни фирми в тази област.

Преди година проектът за новите кораби бе на финалната си права, но единствената компания, която подаде оферта – варненската "Делфин", изненадващо се отказа в последния момент. От компанията не коментираха официално решението си, но от МО обясниха, че то се дължи на намалената стойност на проекта. Първоначално той бе за 820 млн. лева, които трябваше да бъдат изплатени през следващите пет години. След като законови промени доведоха до начисляването на ДДС върху военните проекти, парите за сделката паднаха с над 164 млн. лева.

Новият проект решава този проблем, но увеличава цената до близо 1 млрд. лв. Според плановете строителството на корабите с участието на български изпълнители може да открие работни места за 450-500 души.

В одобрения от НС проект са посочени и конкретните български компании в сектора "Булярд", "МТГ-Делфин”, кораборемонтен завод "Одесос“ и други.

В момента флотът разполага с шест бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР и 3 са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005 г. и 2008 г. Съветските кораби не могат да бъдат модернизирани, но белгийските фрегати могат, каквито планове имаше предишното правителство на ГЕРБ.

mediapool.bg