Кламер БГ - Новини: ВМРО води разговори и с ГЕРБ за общо явяване на изборите

ВМРО води разговори и с ГЕРБ за общо явяване на изборите

България

|
Пон, 01 Фев 2021г. 14:17ч.
ВМРО води разговори и с ГЕРБ за общо явяване на изборите

ВМРО води разговори с няколко политически формации за съвместно явяване на предстоящите парламентарни избори, сред тях е и ГЕРБ.

Това се разбра от думите на евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в понеделник пред БНР.

Доскоро от партията отричаха да водят сериозни разговори с ГЕРБ, макар от няколко месеца да се говори, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обмисля варианти, при които сегашната управляваща коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" да се яви заедно на изборите. Това би гарантирало по-голям изборен резултат и съответно по-добри шансове за следващ кабинет.

Подобен ход обаче има и своите недостатъци, коментираха представители на ГЕРБ и ВМРО пред Mediapool. Самото съставяне на голяма коалиция би било изтълкувано като знак за отлив на избиратели от ГЕРБ и "Патриотите", което ще даде допълнително предмиство на политическите им опоненти. От друга страна, самите членове и кандидат-депутати от ГЕРБ и ОП не са особено доволни, тъй като общите листи означават по-малко избираеми места за всяка от партиите.

Наскоро лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че "не е било обсъждано явяването в коалиция с ГЕРБ". Той обаче остави "вратичка" – каза, че такава възможност не е изключена. Пак по същото време лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че "засега" ВМРО и НФСБ ще се явяват заедно на изборите.

По информация на Mediapool сериозните разговори между ВМРО и ГЕРБ са започнали преди по-малко от седмица, а окончателното решение как ще се явява ВМРО, ще бъде обявено съвсем скоро. Засега най-вероятен изглежда вариантът за явяване с НФСБ, твърдят от партията на Каракачанов, която смята, че има достатъчно сили да влезе в парламента и без ГЕРБ, макар че социологическите проучвания засега не потвърждават това.

Джамбазки коментира пред БНР, че разговорът с НСФБ е "най-близък и най-важен, защото с тях сме работили добре и имаме добри резултати". Той призна, че партията на напусналия ДСБ бивш здравен министър Петър Москов "Консервативно обединение на десницата" (КОД) също проявява интерес за коалиция с ВМРО.

Доколкото е известно, Москов вече повече от година търси начин да се закачи ако не за ГЕРБ, то поне за "патриотите". Москов не веднъж публично е заявявал, че вижда като бъдещи партньори СДС и "Обединени патриоти". СДС от няколко вота насам са предизборна патерица на ГЕРБ, а "Патриотите" вече два пъти са в управляващо мнозинство с партията на премиера Бойко Борисов.

От КОД вече обявиха, че ще работят за формирането на десен консервативен съюз. Решението на партията е да се започнат преговори с "националистите" и ГЕРБ.

В понеделник изгонената от "Обединени патриоти" партия "Атака" излезе на протест пред Централната избирателна комисия. Причината - комисията промени състава и наименованието на коалиция "Обединени патриоти", като заличи партията на Волен Сидеров от нея. Решението беше прието след заявление от Красимир Каракачанов. От "Атака" вече обявиха, че ще обжалват в съда.

"Протестът на "Атака" е буря в чаша вода", каза Джамбазки и добави, че не е имало как да попитат "Атака" преди да предприемат тази промяна, тъй като не са могли да ги открият".

"Те търсят някакво внимание и искат нещо - действията на лидера им (Волен Сидеров - б.р.) е като по учебник", коментира зам.-председателят на ВМРО.

mediapool.bg