Кламер БГ - Новини: Премиерът пак осъди "прекомерната сила" срещу Навални

Премиерът пак осъди "прекомерната сила" срещу Навални

България

|
Пон, 01 Фев 2021г. 16:06ч.
Премиерът пак осъди "прекомерната сила" срещу Навални

Премиерът Бойко Борисов осъди за пореден път "прекомерната сила", която се използва срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални и протестиращите в негова подкрепа.

"Осъждаме прекомерната сила, която се използва срещу Навални, срещу съпругата му и срещу демонстрантите в Русия", каза министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Борисов припомни, че още в неделя чрез Министерството на външните работи правителството е изразило позиция, осъждайки за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални.

В позицията, разпространена от МВнР, се посочва още, че използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права, допълват от правителствената пресслужба.

В неделя поредните протести в защита на Навални и срещу режима на президента Владимир Путин в Москва и други руски градове преминаха със стотици арестувани и полицейско насилие.

Борисов осъди задържането на Навални още преди седмица, след като това вече бяха направили САЩ, ЕС и другите западни страни. Той обаче използва темата, за да атакува президента Румен Радев, че няма позиция по темата. Това доведе до нова разправия между двамата, като държавният глава обясни, че подобни позиции се изразяват от изпълнителната власт, а принципното си мнение той е сподели още когато биели български протестиращи под прозорците на Борисов. В понеделник президентът използва момента да припомни, че Борисов е построил продължението на "Турски поток" през българската територия, което е струвало на българските данъкоплатци 3 млрд. лева и не се знае кога ще се изплатят.

В понеделник Борисов почете и паметта на жертвите на комунистическия режим.

"Вечна памет на жертвите на комунистическия режим!", написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук в днешния ден на почит към паметта им.

"Преди 76 г. така нареченият "Народен съд", който нито е народен, нито е съд - дава началото на един от най-черните процеси в нашата история. Нелегитимен, примитивен и политически контролиран, той ликвидира физически част от елита на нацията. За съжаление, все още има гласове, че този престъпен акт е "необходимо и неизбежно правосъдие", посочи Борисов и допълни, че все още има и политици, които твърде плахо говорят по темата, а претендират за демократи.

"Безспорно - хилядите жертви са най-болезнената, но не и единствената последица от комунистическия режим. Щетите върху икономиката, които комунистите и техните наследници оставиха, поправяме и до днес! Същите тези наследници, днес пребоядисани в различни цветове, отново искат властта на всяка цена. И за целта използват добре познатите методи - унижение и унищожение на политическите противници. Ние ще продължим да бъдем алтернатива на това. Заради прекършените съдби, пред които се покланяме днес!".

mediapool.bg