Кламер БГ - Новини: Манолова подкрепи Радев, в ГЕРБ не очаквали той да се кандидатира пак

Манолова подкрепи Радев, в ГЕРБ не очаквали той да се кандидатира пак

България

|
Пон, 01 Фев 2021г. 16:58ч.
Манолова подкрепи Радев, в ГЕРБ не очаквали той да се кандидатира пак

Бившият омбудсман и настоящ лидер на платформата "Изправи се.БГ"

Мая Манолова обяви, че подкрепя Румен Радев за втори президентски мандат. Това стана само няколко часа, след като държавният глава обяви, че отново ще се кандидатира за поста. От ГЕРБ пък обявиха, че очаквали той да се бори за оставане на поста.

Не закъсняха и първите коментари относно заявката на Радев. Според политолога от Софийския университет проф. Румяна Коларова държавният глава е направил силна заявка да бъде "самостоятелен политически играч, фактор с идеята, че може да предложи платформа, която да обедини антиГЕРБ фронта".

"Дали този ход е далновиден, зависи от това дали Радев предварително е договорил с някои формации подкрепа след изборите... Не съдържанието на днешното послание, а реално осъществените предварителни комуникации ще бъдат от съществено значение", каза тя пред БНР.

По думите на политолога от БАН доц. Петър Чолаков президентът е дал заявка за платформа за обединяване на критиците на статуквото. "Радев остава верен към очакването, заложено в обществото към него, и е готов да предложи алтернатива", посочи той.

Според Коларова ако партиите се обединят около Радев, той ще заеме доминираща позиция в предизборната кампания. "Съмнявам се, че това ще стане така, макар че е възможност. Но ще има конкуренция. Има борба кой ще оглави несформирания още фронт срещу Борисов", добави Коларова.

И тя, и Чолаков смятат, че не е възможно на президентските избори през есента един срещу друг да се изправят Румен Радев и Бойко Борисов.

"България има нужда от силно лидерство. Радев показа, че го може"

"Знаейки волята на хората на площада и на повечето граждански организации, които са част от "Изправи се.БГ", и моето мнение е в подкрепа на втори мандат на Радев", каза Мая Манолова пред БНР.

По думите ѝ след 11 години управление на Бойко Борисов страната има нужда от силно лидерство, а президентът е показал, че може да демонстрира такова.

От БСП продължават да мълчат по темата, след като преди седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че решението дали партията ще подкрепи Радев за нов мандат ще бъде взето след парламентарните избори.

"Уверен съм, че доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 г. на мандата ни, защото те показаха, че ние продължаваме да изпълняваме поетия ангажимент за нова България. Така че да, очаквам да бъдем отново заедно", каза Радев по-рано по повод евентуалната подкрепа на БСП.

ГЕРБ се надява това да е последният отчет на Радев като президент

Председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева нарече обявяването на кандидатурата "изпреварващ ход", съобщи БНР. Подобен беше и коментарът на зам.-министъра на външните работи и лидер на МГЕРБ Георг Георгиев.

"В неговото, надявам се, последно отчитане на дейността като президент, смятах, че ще признае дълбоките грешки, които допусна, разделението на нацията, което насади, и в крайна сметка да каже, че няма да се кандидатира за нов мандат", каза той, след като участва в почитането на жертвите на комунистическия режим в София. Всъщност обаче дори да не спечели изборите, Радев ще има поне още един отчет – за настоящата година.

Според Георгиев държавният глава е демонстрирал наглост. "Да говориш за Ковид, че ти си бил проводник на мерки, на разум във време, когато той отричаше съществуването на болестта, качи се миналата година на Шипка и се подигра с епидемията, с действията, предприети от държавите, от света, и днес да излезе да каже, че той е бил единственият, който е внесъл разум, това е мерзост", добави той.

"За да не допуснем грешките от миналото, за да не допуснем терорът да се възцари, за да предотвратим всеки опит за неговата реставрация във времето, трябва да познаваме миналото и да помним неговите уроци. За съжаление, в момента и чрез наследниците на бившата комунистическа партия, и чрез продължителите на нейното дело в съвремието виждаме тези опити за възобновяване на практики от комунистическото минало и имплементирането им в модерната политика", каза още Георгиев.

"Тъй като тръгнаха слухове в пространството, че г-жа Йотова ще бъде номинирана от БСП за президент, мисля че той, по този начин иска да се застрахова и да получи подкрепата на БСП като обяви тази ранна своя заявка", каза Караянчева.

Според нея заявката на Радев за втори мандат няма да повлияе на парламентарните избори през април, но ще ангажира ГЕРБ да излезе със силна своя кандидатура.

СДС: Радев се делегитимира като президент и се превърна в кандидат

От СДС, които се очаква отново да са в коалиция с ГЕРБ на изборите, също разкритикуваха държавния глава.

"Днес той реално се делегитимира като президент на България и се превърна в кандидат-президент. Избра да се самоиздигне в един от най-черните дни на най-новата ни история – когато се покланяме пред мъчениците на комунизма. Вероятно тази дата за него има друг смисъл, щом я припозна както подходяща и тържествена, за да започне предизборната си кампания", се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.

Според партията на Румен Христов държавният глава "за пореден път доказа, че не е президент на всички българи". "Той за поредна, и последна година от мандата си, не почете жертвите на комунистическия режим на 1 февруари. За пореден и вероятно не за последен път доказа, че може да сътвори гаф по всяка тема", пише още в позицията.

От СДС казват още, че от днес не приемат Румен Радев и Илияна Йотова като представители на президентската институция, а като кандидат-президентска двойка.

mediapool.bg