Кламер БГ - Новини: Бургас вече не бил застрашен от безводие

Бургас вече не бил застрашен от безводие

България

|
Пон, 01 Фев 2021г. 18:45ч.
Бургас вече не бил застрашен от безводие

Няма и месец след като екоминистърът обвини местните власти, че бездействат и не правят нищо срещу заплашващата Бургас водна криза и настояваше спешният ремонт на язовирите "Порой и "Ахелой" да е готов за рождения му ден на 20 февруари, сега се оказва, че няма такава опасност. След дъждовете градът ще има достатъчно вода и ремонтът няма да се прави в авариен режим, а ще търсят най-хубавите тръби, най-добрите съоръжения.

Това стана ясно в понеделник след среща на министъра на околната реда и водите Емил Димитров с кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков и директора на ВиК Бургас Ганчо Тенев.

Има достатъчно вода за Северното и Южното Черноморие, заяви след нея Димитров, който от миналата година не спира да повтаря, че има такава опасност заради недостатъчни количества вода в язовир "Камчия", който захранва Варна и Бургас. Той дори поиска обявяването на бедствено положение, за да може по-бързо да се реализира ремонтът на язовирите "Порой" и "Ахелой", за за може водата в тях да се довежда до Бургас. Цената на проекта е 60 млн. лв., за които стана ясно, че ще бъдат отпуснати от държавния ВиК холдинг, който бе захранен с 1 млрд. лв. от бюджета и се бързаше с изпълнението му.

Сега обаче Ревизоро каза, че Северното и Южното Черноморие няма да имат проблеми с водоснабдяването тази година, защото язовир "Камчия" вече има достатъчно количество, включително и при засилен туристически сезон.

"В момента нямаме място за притеснение за цялото Черноморие, язовир "Камчия" е на ниво 174 млн. куб. м, имаме 98 млн. куб. м питейна вода, която може да дойде за Варна и Бургас. Годишно двата града ползват 90 млн. куб. м, значи имате за повече от 1 година", заяви екоминистърът, цитиран от пресцентъра си.

"Ще има вода и за промишлеността през язовир "Георги Трайков", а язовирите "Порой" и "Ахелой" ще станат резервни, което е една огромна придобивка за Бургас, за да може да изкара една година, дори и без "Камчия" да подаде вода към Бургас", допълни той.

Това означава, че сега работата по двата водоема няма да са в авариен режим, а съгласно всички нормативни процедури.

"Знаете, че до декември месец бяхме притеснени, защото имахме вода само до май или юни. Ако не беше валяло, трябваше да наложим икономии на Варна и трябваше да намерим вода за Бургас. Единствените възможности за област Бургас бяха тези два язовира – "Ахелой" и "Порой". Те са ваш късмет. Язовирите са в много лошо състояние, тъй като не са полагани грижи за тях през годините, почти нищо не им работи и трябва да се ремонтират", коментира Димитров.

" В днешно време да се построи язовир е изключително скъпо и трудно – практически е почти невъзможно. А на нас ни трябваше бързо и спешно решение за водоснабдяването в областта. Това беше нашата алтернатива – да вземем тези два язовира и да ги направим резервоари за Бургас. Целта беше обаче не да ги вържем с някакви временни тръби, които да траят 2-3 години, искахме да са най-хубавите тръби, най-хубавите помпи, най-добрите съоръжения, да са нещо, на което и децата ни ще могат да се радват, и Бургас да знае, че дори ако някога се наложи спирането на "Камчия" (например, ако трябва да се почиства), градът има вода за 1 година", обясни министър Димитров.

Той добави, че с включването на язовирите "Ахелой" и "Порой" Южното Черноморие вече ще има 4 източника на питейна вода, заедно с "Камчия" и "Ясна поляна".

Още в началото на януари шефовете на водните дружества във Варна и Бургас, както и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обявиха, че дори и капка дъжд да не падне https://www.mediapool.bg/ima-ili-nyama-bezvodie-udarno-se-remontirat-yazoviri-za-zahranvane-na-burgas-news316540.html , в яз. "Камчия" има достатъчно вода до септември 2021 г. за осигуряване на досегашното намалено от месеци потребление на двата града от около 5.5 млн. куб. м месечно.

Тогава Чолаков обясни, че вече са изработени част от плановеге за изграждане на тръбопроводите от язовирите "Порой" и "Ахелой". В момента се извършва ремонт на язовирните стени и водовземните кули, ВиК дружеството има готови идейни проекти, обезпечена е вече необходимата логистика, заявиха преди три седмици от бургаската областна администрация.

Според съобщението от началота на януари ВиК Бургас вече е започнало изграждането на 3 км водопровод за яз. "Ахелой" и 7 км водопровод за яз. "Порой". Престои дружеството да възложи изграждането на една пречиствателна и една помпена станция за яз. "Ахелой" , както и една пречиствателна и две помпени станции за яз. "Порой".

Предстои да се види какви обществени поръчки ще бъдат обявени за тези ремонти.

mediapool.bg