Кламер БГ - Новини: Цветанов: Горанов реди водачите на листите на ГЕРБ

Цветанов: Горанов реди водачите на листите на ГЕРБ

България

|
Пон, 01 Фев 2021г. 19:01ч.
Цветанов: Горанов реди водачите на листите на ГЕРБ

Бившият министър на финансите Владислав Горанов основно определя водачите на листите на ГЕРБ за следващите избори, а Георги Харизанов – т. нар. гражданска квота.

Това твърди бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за "Дойче веле". За пръв път Цветанов обяви публично тази своя хипотеза преди около седмица. След това обаче не последва реакция нито от ГЕРБ, нито от бившия финансов министър.

През лятото, в разгара на антиправителствените протести, премиерът Бойко Борисов прие оставките на трима министри, заради "спекулации" за връзки с ДПС и Делян Пеевски. Освен Владислав Горанов това бяха още тогавашният вътрешен министър Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Ако това, което имам като информация, е вярно: че Владислав Горанов основно определя водачите на листи на следващите избори, а Георги Харизанов - т.нар. гражданска квота, и ако Младен Маринов или някои представители на тези сфери, за които беше споменато, че имат общо с ДПС, намерят място в листите, то думите на Борисов (за връзките на министрите с ДПС, б. р.) ще бъдат потвърдени", казва Цветанов.

Харизанов вече няколко пъти отрече да има общо с реденето на листите в ГЕРБ. "Няма да ставам депутат. Не желая да ставам депутат. Няма да водя листи, да съставям листи, да участвам в листи и да чакам гората да се разлисти. Никога не съм имал каквато и да било амбиция да ставам депутат и към момента съм абсолютно всичко, което искам да съм, с изключение на още няколко спечелени турнира в тениса и голфа", написа той във Фейсбук преди дни.

Пред "Дойче веле" Цветанов отново разви в детайли твърдението си, че "когато гласуваш за ГЕРБ – получаваш ДПС".

"Имало е уговорка между Борисов и ръководството на ДПС, за която никой в партията не знаеше. Аз разбрах за нея година и половина по-късно. При разговорите ми с председателя на ДПС и при разговорите ми с Порожанов (министър на земеделието в кабинета на ГЕРБ от 2017 до 2019 г., б. р.). Тогава разбрах, че има списък, за който премиерът Борисов е поел ангажимент да бъде осъществен веднага след изборите през 2017 г.", посочва Цветанов.

Той отново даде пример със случая, при който местната власт в село Борино, която е от ДПС, е искала да поеме контрола над Ягодинската пещера с помощта на министър Красен Кралев и премиера Бойко Борисов.

Цветан Цветанов коментира и зависимостта на управляващите от Русия – както в енергетиката, така и по политически въпроси.

"Във времето, когато бях депутат, ние направихме всичко възможно да не допуснем инициативата за АЕЦ "Белене" да бъде обвързана с държавни гаранции. През първия мандат (2009-2013 година) ГЕРБ блокира възможността за АЕЦ "Белене". Но виждате, че в последната година и половина в енергийния сектор това е най-важният приоритет на Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Борисов, както и прокарването на "Турски поток", който определено повиши зависимостта на страната ни от Русия", припомни Цветанов. Според него Борисов е дал на българските данъкоплатци "един риск в размер на 3 милиарда лева", като Русия не поема реципрочен риск по проекта.

Според Цветанов в някои знакови съдебни дела също личат зависимости от Русия.

"Притеснението за българските граждани е, че Специализираният съд и Специализираната прокуратура оставят впечатлението, че наказателното правосъдие е политически зависимо. Имаше дела, които имаха подобен привкус. Моето дело, делото, което беше срещу министър Митов, това, което се случва с министрите Трайков и Дянков. Това са хората, които имаха много ясна проевроатлантическа ориентация", посочва той.

По думите му и с политически решения се увеличава зависимостта от Русия. "Правителството например нямаше никаква позиция по темата "Скрипал". Когато изразих позицията си като председател на парламентарна група, в същия ден премиерът каза, че се разграничава от моите думи. Никой не реагира и на случая Гебрев", припомни Цветанов.

Той твърди, че партията му ще настоява за намаляване на политическата квота във Висшия съдебен съвет и за закриването на специализираното наказателно правосъдие.

mediapool.bg