Кламер БГ - Новини: Държавна фирма намали цената за e-подпис, за да имат "евтин достъп" гражданите до сертификата си за ваксинация

Държавна фирма намали цената за e-подпис, за да имат "евтин достъп" гражданите до сертификата си за ваксинация

България

|
Пон, 01 Фев 2021г. 15:15ч.
Държавна фирма намали цената за e-подпис, за да имат "евтин достъп" гражданите до сертификата си за ваксинация

Цената за издаване и управление на квалифициран електронен подпис, предлаган от държавната фирма "Информационно обслужване" за физически лица се намалява с 63% до 12 лв. за 3 години. Стъпката се прави от държавата и за да имат гражданите евтин достъп до сертификата си, че са ваксинирани.

Държавната фирма предлага продукта съвместно с доставчика на удостоверителни услуги StampIT.

За да ползват електронен подпис, новите притежатели трябва да закупят смарт карта и четец за смарт карти. Цените им са съответно 9 лв. с ДДС и 12 лв. с ДДС. Общата цена на целия комплект за тригодишния период е 33 лв., с ДДС за нови потребители, а до скоро тя беше почти два пъти по-висока, добавят още от фирмата.

"С намаляване на цената на електронния подпис за физически лица го правим по-достъпен за българските граждани. Така всеки ще може да има евтин достъп до електронния си сертификат след ваксинация срещу COVID-19 и медицинските си данни, които се съхраняват в електронното медицинско досие.", каза изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов.

Преди дни компанията пусна в експлоатация новия модул, който е част от Националната здравно-информационна система (НЗИС). Достъпът до електронното медицинско досие и електронния сертификат за ваксинация става единствено чрез електронен подпис, който предпазва гражданите от злоупотреби с чувствителната медицинска информация и лични данни.

С квалифициран електронен подпис всеки гражданин може да подписва документи и да ползва електронните услуги на държавните институции. С КУКЕП се достъпват разработените услуги за граждани на Национална агенция по приходите, Министерство на финансите, Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на околната среда и водите, Министерство на транспорта и информационните технологии, Министерство на земеделието и храните, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Агенция по вписванията, Главна инспекция по труда, Комисия за защита на личните данни, Агенция по заетостта, НОИ, НСИ, НЗОК, Агенция "Митници" и др. Притежателите на електронен подпис могат също така да криптират електронни трансакции, да ползват електронно банкиране на търговските банки, да плащат сметки и данъци през epay.bg, да регистрират домейни и др.

mediapool.bg