Кламер БГ - Новини: ВМРО, "Воля" и НФСБ се събраха, ще се казват "Българските патриоти"

ВМРО, "Воля" и НФСБ се събраха, ще се казват "Българските патриоти"

България

|
Четв, 20 Май 2021г. 16:42ч.
ВМРО, "Воля" и НФСБ се събраха, ще се казват "Българските патриоти"

ВМРО,

ВМРО, "Воля" и НФСБ се коалираха за предстоящите на 11 юли парламентарни избори, а обединението им ще се казва "Българските патриоти".

Трите партии вече са подписали предизборно споразумение, а до това се стигна, след като на вота през април нито една от тях не успя да влезе в рекордно кратко съществувалия парламент. Сега нито един от председателите на партиите няма да е в листите на новото обединение, както поискаха от ВМРО преди седмица.

Коалицията обяви, че има 10 приоритета и те са: прекратяване на междуинституционалните войни; повишаване на доходите и пенсиите; мерки срещу монополите и картелите, приемане на Закон за частния фалит; мерки срещу демографския проблем; недопускане на ДПС в управлението на България; независима и националноотговорна външна политика; защита на традиционното семейство и недопускане на еднополови бракове; прекратяване на социалния паразитизъм; въвеждане на образователен ценз при гласуване; децентрализация; нулева толерантност към корупцията;създаване на механизъм за повишаване на личната отговорност на политиците.

Миналата седмица ВМРО обяви,че предлага коалиция не само на "Воля" и НФСБ, но и на "Атака". Преди това лидерът на партията Красимир Каракачанов обяви, че разговори се водят и с бившия здравен министър Петър Москов. Изглежда обаче засега и Волен Сидеров и Москов остават извън "патриотичната коалиция".

Вече няколко пъти Москов протягаше ръка за обединение към ВМРО и НФСБ, но досега опитите му бяха безуспешни. Той беше министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 2" и остана такъв до предсрочните избори, въпреки че тогавашната му партия ДСБ напусна управлението преди това. Няколко месеца по-късно Москов бе изключен от ДСБ, а през 2019 година създаде собствена партия.

Преди изборите на 4 април коалиция "Обединени патриоти" (накрая само от ВМРО и НФСБ) се разпадна и нито една националистическа партия или коалиция не успя да прескочи 4-процентната бариера за влизане в рекордно кратко съществувалия парламент.

ВМРО остана на крачка от Народното събрание и събра подкрепа от 3.64%. НФСБ се яви в коалиция с "Воля" на Весели Марешки и получи само 2.37 на сто от гласовете. "Атака" взе 0.49%, а партията на бившия здравен министър Петър Москов "Консервативно обединение на десницата" (КОД) бе подкрепена от едва 9415 души или 0.29%.

mediapool.bg