Кламер БГ - Новини: ВСС отказва да бърза с проверката на спецправосъдието

ВСС отказва да бърза с проверката на спецправосъдието

България

|
Четв, 20 Май 2021г. 16:47ч.
ВСС отказва да бърза с проверката на спецправосъдието

ВСС отказва да бърза с проверката на спецправосъдието

Главният прокурор Иван Гешев лесно убеди Висшия съдебен съвет да отхвърли искането за извършване на бърз анализ на работата на специализираното правосъдие. Предложението за такъв анализ бе отправено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който настоя работата да се свърши до края на юни.

Той се аргументира, че следващият парламент трябва да разполага с готов доклад, за да вземе окончателно решение дали да закрие или запази специализираните органи.

"Ние не сме слугинаж на политическата класа!", контрира Гешев. Мнението му бе достатъчно за мнозинството във ВСС да отхвърли предложените от министъра срокове. Прокурорите си дадоха три месеца за проверка и анализ, а Съдийската колегия на ВСС ще работи без график.

От близо четири години специализираните институции отговарят за борбата с корупцията по високите етажи на властта. Най-високопоставеният осъден остава бившата районна кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Тя е осъдена за искане на подкуп, но присъдата не е окончателна.

С окончателни присъди са полицай от Трън, бивш директор на агенцията по рибарство, прокурор от Кнежа и съдия от Видин. Списъкът бе изнесен преди ден от шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев.

Съдия Ушев смята, че специализираните съдилища постигат резултати.

В същото време най-шумните дела, разследвани от спецпрокуратурата, претърпяха пълен провал.

Дебатът във ВСС бе провокиран, след като Народното събрание прие на първо четене предложението на "Демократична България" за закриване на спецправосъдието. Парламентът обаче бе разпуснат и законопроектът не бе гледан на второ четене.

Прокуратурата и ВСС се противопоставиха на това решение с аргумента, че то е политическа намеса в правосъдието. Те не коментират факта, че специализираните институции бяха създадени с политическо решение на ГЕРБ през 2011 година. Инициатор бе тогавашният вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Десет години по-късно дори бившият втори в ГЕРБ поиска премахването на "отрочетата" си.

Главният прокурор се оплака в Брюксел от намеренията за закриване на спецправосъдието, изпращайки писма до няколко европейски институции. От Европейската комисия обаче не дадоха знак в подкрепа на Гешев, но пък настояха съдебната реформа да продължи.

Пред ВСС Янаки Стоилов предложи помирително решение – бърз анализ, който да покаже дали тези структури са ефективни. Мнозинството около Иван Гешев показа, че не желае да дискутира, а да тупа топката.

"Ясно е, че има политическо желание за закриването на тези структури, това съвпада с интересите на олигарсите, на организираната престъпност, с чужди национални интереси и това е факт. Разбира се, политическата целесъобразност е дали това ще се направи или не, ние като ВСС можем само да изразим своето мнение", каза Гешев..

Той обясни, че само Съдийската и Прокурорската колегия могат да вземат решения за извършване на анализи. Другото било незаконно.

"Категоричното ми мнение, основаващо се на конституцията, е, че ВСС е в правото не само да се запознае и обсъжда, но и да приеме окончателното решение по предложението на двете колегии. И това не е никаква намеса в независимостта – прокуратурата е независима в обвинителната си функция, съдът – в правораздавателните. Създаването на критериите е въпрос на управление", каза министър Стоилов.

Той бе контриран от члена на ВСС Драгомир Кояджиков, който попита на коя точно конституционна норма се позовава министърът.

"Няма да влизам в конституционен спор, въпросът не е организационен, става дума за информационно-аналитична дейност, не влияем върху собствената организация нито на прокуратурата, нито на съда. Ставащото във ВСС в последните години ми напомня принципа две напред-една назад. Показваме къде трябва да се търси оптимумът между обособяването на двете структури и къде да се търси обща дейност", отговори Янаки Стоилов..

"Важно е колко оправдателни присъди не са протестирани. А и много често от спецпрокуратурите се искат специални разузнавателни средства, а после част от тях не са използвани", каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Иван Гешев репликира Панов да не навлиза в правомощията на Прокурорската колегия.

Репликата на Гешев за "политическия слугинаж" не мина без отговор на Панов. "Няма да коментирам политическия слугинаж към управляващите на г-н Гешев, нито тричането... А действията (на прокуратурата) пред президентството какво бяха?", каза председателят на ВКС.

Той имаше предвид нахлуването на спецпрокурори и Бюрото по защита на главния прокурор в президентство и ареста на Пламен Узунов и Илия Милушев през лятото на миналата година. Акцията бе проведена веднага след събитията на "Росенец" и доведе до масовите граждански протести.

mediapool.bg