Кламер БГ - Новини: Зеленски: Благодаря ти, България, за защитата срещу руския геноцид

Зеленски: Благодаря ти, България, за защитата срещу руския геноцид

България

|
Четв, 06 Юли 2023г. 16:34ч.
Зеленски: Благодаря ти, България, за защитата срещу руския геноцид

Зеленски: Благодаря ти, България, за защитата срещу руския геноцид

"Искам да благодаря на България за подкрепата и защитата на животите на нашите хора. България е защитница, противник на геноцида, който води Русия срещу нашата страна", каза украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък при първата си визата в София. За пристигането си в България Зеленски първо съобщи в Туитър, а по-късно от правителствената пресслужба потвърдиха информацията.

Зеленски на летище София, сн. Министерски съвет

"Ще проведа важни разговори с министър-председателя Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, с представители на правителството, парламентаристи, политици и журналисти. Подкрепа в областта на отбраната, евроатлантическата интеграция, срещата на върха на НАТО, гаранциите за сигурност и прилагането на формулата за мир", написа Зеленски в "Туитър", след като кацна на българска земя.

След 12 часа той бе посрещнат на летището от вицепремиера Мария Габриел и се отправи към Министерския съвет. Малко след 13 часа той влезе на "Дондуков" 1 и бе посрещнат с възгласи от дошлите пред сградата на правителството граждани.

Зеленски разговаря с премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, а след срещата бяха подписани меморандуми за подкрепа на евроатлантическия път на Украйна и в сферата на енергетиката. Веднага след визитата в Министерски съвет Зеленски се отправи към

Президентството.

Непрестанни сирени и руски терор

Зеленски посочи, че отношението към Русия не е нееднозначно в различни държави.

"Хората често пъти им е трудно да признават реалността на злото. Когато няколко хиляди километра разделят няколко страни от руската артилерия, или когато хората не могат да усетят какво значи безсънни нощи и дни безпокойство заради непрестанните сирени от руския терор с ракети и дронове, тогава е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия. И толкова е по-ценно разбирането, което получаваш от страни и хора, които не отхвърлят истината, които избират моралния път на защитата на живота и свободата. Благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора, благодаря", заяви Зеленски.

Той посочи, че с премиера Денков са провели комплексни преговори, особено по отношение на сигурността.

"Скорошният терористичен атентат на Русия над ВЕЦ Каховка замърси нашето общо Черно море, и показа колко крехка е ситуацията в нашия регион. Днес се договорихме значително да активизираме сътрудничеството в отбранителните ведомства и отбранителния сектор, като ние непременно ще споделим с партньорите си, че нашата обща сила стана по-голяма", добави Зеленски.

Ще продължим разговора, особено за долечението и рехабилитацията на украински войници в България и за обучението на военно-медицински персонал в България. Говорим и по темата за възстановяването на Украйна, особено в образователната сфера, допълни президентът на Украйна.

Зеленски посочи, че все още не е определен посланик на България в Украйна, "но скоро ще направим и това".

Липсват 200 000 украински деца

Украинският президент посочи, че липсват 200 000 украински деца, станали жертви на руските издевателства.

"Всички вие тук - ако при вас нахлуе човек, ще защитите децата си. Ние не знам къде са 200 000 деца. Представяте ли си такова число? Част от тях са депортирани, част са в окупираните територии. Ние сме за правата на хората, за тях се борим", каза украинският президент.

Денков: България е готова да участва в следвоенното възстановяване на Украйна

"Нашата страна е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна - за енергийната и транспортна инфраструктура. Български компании имат готовност да помогнат при реставрацията и консервацията на паметници на културата в Украйна, а от разговорите днес разбрахме, че Украйна има интерес и да работим заедно в областта на образованието и развитието на новите образователни технологии. България иска устойчив и справедлив мир за света, и ще направи необходимото за него", каза българският премиер Николай Денков.

Габриел: Изразихме солидарност с украинския народ

"Темите сигурност и отбрана бяха акцент на съвместната ни среща с премиера на Република България акад. Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ”, заяви след срещата с президента на Украйна в Министерския съвет вицепремиерът Мария Габриел във фейсбук. Постът й дойде минути преди общата пресконференция.

От президентството се похвалиха с разговор с Орбан

В момента, в който Зеленски пристигна в Министерския съвет, пресслужбата на президенството съобщи, че Румен Радев е провел телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан за борбата с трафика на хора и партньорството в енергетиката. Радев и Орбан са единствените европейски лидери, които твърдо се противопоставят на военната помощ за Украина и заемат проруски позиции.

Съвместна декларация между България и Украйна

Съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна подписаха в Министерския съвет Николай Денков и Володимир Зеленски.

Министрите на енергетиката на двете страни пък подписаха меморандум между министерствата на енергетиката на България и Украйна за сътрудничество в областта на енергетиката.

В двустранна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата й срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната й цялост, и по пътя й към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това.

България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна.

България и Украйна ще засилят сътрудничеството помежду си и в енергийната област въз основа на принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни. Основната цел на меморандума за разбирателство между енергийните министерства на двете страни, одобрен от Министерския съвет на заседанието му в сряда, е да създаде основна рамка за задълбочаване на това сътрудничество.

Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии.

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката.

Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде 5 години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.

mediapool.bg