Кламер БГ - Новини: Избира се съдия, който да разследва сигнал срещу Сарафов

Избира се съдия, който да разследва сигнал срещу Сарафов

България

|
Четв, 06 Юли 2023г. 16:37ч.
Избира се съдия, който да разследва сигнал срещу Сарафов

Борислав Сарафов, Снимка: БГНЕС

В петък във Върховния касационен съд (ВКС) ще бъде публично разпределена преписка по сигнал срещу и.д. главния прокурор Борислав Сарафов. Жребият ще се тегли измежду 22 наказателни съдии. Те вече са дали писмено съгласие да участват в процедурата.

Това ще е първия опит да бъде задействан механизмът за контрол на главния прокурор, приет преди няколко седмици от парламента. По закон сигналите срещу шефа на държавното обвинение или негов заместник се разследват от специално назначен за целта съдия, който се назначава за прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС).

От съобщението на ВКС не става ясно за какво е сигналът срещу Сарафов. Обяснява се, че материалите по преписката са били изпратени в градската прокуратура на София, откъдето са върнати заедно с допълнителни материали. Ръководителката на наказателната колегия на ВКС съдия Лада Паунова е преценила, че „се съдържат индиции за извършено престъпление“ и затова трябва да се премине към специалната процедура.

В момента Сарафов е начело на прокуратурата, а доскоро бе заместник на отстранения от поста Иван Гешев и шеф на националното следствие. Сигналът срещу него е подаден в качеството му на ръководител на следователите.

Срещу Гешев също има сигнал. Той обаче е препратен за разследване по общия ред, тъй като той вече не е главен прокурор.

Това, че преписката ще бъде разпределена на съдия не означава, че автоматично ще започне разследване срещу Сарафов. Решението дали той да бъде назначен за специален прокурор се взима от ВСС. Има вариант съветът да откаже, защото целият механизъм за разследване бе атакуван от Гешев пред КС. В четвъртък ВСС спря процедурата за избор на нов главен прокурор заради очакваното решение на КС.

mediapool.bg