Кламер БГ - Новини: В "морален акт" кабинетът отличи посланици, подкрепили протеста

В "морален акт" кабинетът отличи посланици, подкрепили протеста

България

|
Ср, 06 Авг 2014г. 17:17ч.
В "морален акт" кабинетът отличи посланици, подкрепили протеста

Служебното правителство предложи за удостояване с орден "Стара планина" приключващия мандата си у нас посланик на Германия Матиас Хьопфнер и вече бившия френски посланик Филип Отие.

"И двамата имат огромен принос за укрепване на гражданското общество в България. Това е морален акт от наша страна за това, което те направиха за подкрепа на българското общество", посочи проф. Близнашки.

Решението е знаково, тъй като миналата година правителството "Орешарски" не предложи Отие за удостояване с орден "Стара планина" в края на мандата му, каквато бе дотогавашната практика.

Очевидната причина бе отправеният преди това от посланик Отие съвместно с германския му колега Матиас Хьопфнер публичен призив към правителството на Пламен Орешарски да се вслуша в протестите срещу олигархичния модел на управление.

Последва остра реакция от страна на външния министър Кристиан Вигенин и "наказание" на Отие. От МВнР обясниха изненадващото си решение с провеждан анализ при какви условия и на кого да се дават държавни отличия.

mediapool.bg