Кламер БГ - Новини: Мирослава Тодорова поиска да поднови делото си за клевета срещу Цветанов

Мирослава Тодорова поиска да поднови делото си за клевета срещу Цветанов

България

|
Ср, 06 Авг 2014г. 17:25ч.
Мирослава Тодорова поиска да поднови делото си за клевета срещу Цветанов

Съдия Мирослава Тодорова е поискала от Софийския окръжен съд (СОС) възобновяване на делото за клевета, която води срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи сайтът "Правен свят" в сряда.

Бившият председател на Съюза на съдиите в България заведе делото срещу Цветанов в началото на 2012 година. Причината бяха две интервюта на тогавашния вицепремиер, в които той обясни, че Тодорова покровителства "октопода" в съдебната власт. По времето на ГЕРБ с думата "октопод" се описваше всичко лошо в държавата или онова, което не става така, както Цветанов си го е представял.

Съдия Тодорова депозира тъжбата си за клевета първо в Софийския районен съд. Там съдиите си направиха отвод, защото повечето от тях са или членове на Съюза на съдиите или са били обучавани от нея в Националния институт на правосъдието. Върховният касационен съд прати делото в Пловдивския районен съд. То се падна на съдия Екатерина Роглекова, която на 18 октомври 2012 г. обяви Цветанов за невиновен.

Основният акцент в мотивите на Роглекова бе, че след като направила "обстоен граматически и смислов анализ", стигнала до извода, че Цветан Цветанов е използвал правото си да говори свободно.

На втора инстанция делото бе пратено в Софийския окръжен съд. Съдът обаче спря производството, защото Цветан Цветанов се сдоби с депутатски имунитет. С разпускането на 42-то Народното събрание в сряда и той отново може да бъде съден за клевета. Тодорова е поискала възобновяване на процеса в първия възможен ден.

Делото може да приключи сравнително бързо, преди Цветанов отново да се сдобие с имунитет, но това надали ще се случи предвид факта, че е съдебна ваканция.

mediapool.bg