Кламер БГ - Новини: Комунизмът е красив идеал, каза Близнашки и отиде да се черкува

Комунизмът е красив идеал, каза Близнашки и отиде да се черкува

България

|
Ср, 06 Авг 2014г. 20:00ч.
Комунизмът е красив идеал, каза Близнашки и отиде да се черкува

Комунизмът е един много красив идеал, коментира на първата си пресконференция като служебен премиер проф. Георги Близнашки, в отговор на въпрос дали би искал да изтрие тази част от миналото си.

До февруари тази година той бе член на БСП, откъдето бе изключен заради подкрепата си за антиправителствените протести.

Близнашки коментира станалите популярни в последните дни думи на покойния бивш председател на Народното събрание Стефан Савов за него - "Опасен комунист, но добър българин".

На въпрос дали би искал да изтрие тази част от миналото си, служебният премиер, който преди години беше депутат от БСП, отговори: "Не виждам как бих могъл да го изтрия, то е част от моята биография и живот. Комунизмът е красив идеал, за който са загинали много честни и светли личности. Комунизмът е наше общо минало, успяхме да се разделим с този режим, нека дадем всичко от себе си демокрацията да пребъде".

Той подчерта, че поведението му през годините е било последователно и той е една от личностите, които са се борили за въвеждането на демократичния ред, затова не се притеснява от коментарите, че е бил комунист.

В сряда, след като встъпиха в длъжност, служебният премиер и министрите му отидоха да се черкуват в храм-паметника "Св. Александър Невски".

"Нужен ни е сговор, добра воля, добра дума и смятам, че трябваше да започнем от храма", заяви след това Георги Близнашки. Той и колегите му не използваха служебните коли, тъй като, по думите му, в църква се ходи "пеша и със смирение".

"Нужна ни е повече човещина, повече милосърдие, за да започнем да си говорим смислено един с друг. В крайна сметка, всички ние сме неразделна част от една и съща общност и има неща, които ни обединяват и които са по-висши и значими от всичко онова, което ни разделя едни от други", каза служебният министър-председател на излизане от храма.

"Захващате се с дейност, която е ужасно неблагодарна, ограничена по време и гледана с най-голямата лупа и с най-много критика", обърна се към членовете на служебното правителство епископ Тихон, който отслужи службата. "Ако друг не ви го е казал, аз ще ви го кажа – това е истинският патриотизъм, а не онзи, който развява знамена и се блъска в гърдите. Когато някой върши нещо, макар че знае, че е ужасно неблагодарно", подчерта владиката. Той пожела на министрите онази плам и сила, които са ги накарали да приемат тази длъжност, да бъдат винаги с тях. Епископ Тихон дори прогнозира, че имената на тези министри ще бъдат запомнени повече, отколкото днес всички предполагат.

"Църквата ни е крепила в най-тежките дни, а знаете че много хора изнемогват в тези дни, особено тези, които са потърпевши от природните бедствия и порои. В такъв момент човек трябва да потърси закрила и подкрепа. Хората имат нужда от този знак и мисля, че постъпихме добре. Самият аз съм кръстен още при раждането, обичам Българската православна църква. Утре мисля да отида при българския патриарх и да му целуна ръка и да поискам неговата богословия”, каза от своя страна проф. Близнашки.

mediapool.bg