Кламер БГ - Новини: В Техеран три балистични ракети бяха изложени на обществено място

В Техеран три балистични ракети бяха изложени на обществено място

Свят

|
Пет, 07 Ян 2022г. 15:44ч.
В Техеран три балистични ракети бяха изложени на обществено място

Сн. ЕПА/БГНЕС

Иран изложи днес три балистични ракети на открито обществено пространство, предвидено за молитви, в центъра на Техеран. В същото време преговорите във Виена за съживяване на ядрената сделка между Техеран и световните сили се заплитат, предаде Асошиейтед прес.

Ракетите, известни като "Дезфул", "Киам" и "Золфагар", които по официални данни имат обхват до 1000 километра, са вече познати модели, заяви Корпусът на гвардейците на Ислямската революция на Иран.

Дипломати от страните, които останаха в ядрената сделка от 2015 г. - Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай, работят с Техеран за съживяване на споразумението, което трябваше да ограничи иранските ядрени амбиции в замяна на отмяна на международни санкции срещу Иран.

Във Виена присъстват и американски дипломати, но те не участват в преките разговори с иранците.

Споразумението се разпадна през 2018 г., когато тогавашният президент Доналд Тръмп едностранно оттегли САЩ и отново наложи санкции на Иран.

Според съобщение на държавната телевизия изложените ракети са от същия тип като тези, използвани за нанасяне на удари по американски бази в Ирак.

Излагането на ракетите се състоя по време на втората годишнина от атаките с балистични ракети срещу американски бази в Ирак, извършени като отмъщение за нападението от страна на Съединените щати с дрон, при което през 2020 г. в Багдад бе убит високопоставеният ирански генерал Касем Солеймани.

След атаките ирански военни погрешка удариха украински самолет с две ракети земя-въздух и убиха всички 176 души на борда. След като известно време отричаше, впоследствие революционна гвардия на Иран публично се извини за свалянето на самолета и обвини служител на иранската противовъздушна отбрана, който според властите властите е объркал Боинг 737-800 с американска крилата ракета.

През декември ирански военен съд изслуша 10 заподозрени в съпричастност към свалянето на украинския лайнер.

Държавната телевизия съобщи, че на централните гробища в Техеран се е състояла възпоменателна церемония за жертвите, на която са присъствали както семейства, така и официални служители.

mediapool.bg