Кламер БГ - Новини: Бившият казахстански лидер Назабраев призова населението да подкрепи правителството

Бившият казахстански лидер Назабраев призова населението да подкрепи правителството

Свят

|
Съб, 08 Ян 2022г. 15:24ч.
Бившият казахстански лидер Назабраев призова населението да подкрепи правителството

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев призова населението да подкрепи настоящото ръководствона страната, за да се справи с кризата. Това заяви говорителят на Назарбаев - Айдос Укибай в съобщение в „Туитър“, предадоха световните агенции.

Господин Назарбаев призовава всички граждани да се обединят около президента на Казахстан, за да му позволят да преодолее тази криза и да гарантира цялост на страната, каза говорителят.

Той поясни, че Назарбаев се намира в столицата на републиката и поддържа директна връзка с настоящия държавен глава Касъм-Жомарт Токаев.

Назарбаев също така е провел и няколко телефонни разговора с ръководители на страни в приятелски отношения с Казахстан.

Същевременно Жомарт-Токаев е обсъдил обстановката в Казахстан с президента на Беларус Александър Лукашенко, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на беларуския лидер.

Двамата са говорили по телефона тази сутрин. Те са обсъдили настоящата ситуация в Казахстан и бъдещите действия.

По-рано днес бе съобщено, че уволненият ръководител на Комитета за национална сигурност на Казахстан Карим Масимов е бил арестуван на 6 януари по обвинения в държавна измяна. Масимов е съюзник на Назарбаев и е бивш премиер на страната, припомня Франс прес.

Казахстан е разтърсена от размирици. Те започнаха миналата неделя заради повишаване на цените на природния газ. Протестите се разразиха първо в провинцията, а после обхванаха и големите градове, особено Алмати- икономическата столица на Казахстан. Там протестите преминаха в хаос и кървави сблъсъци.

Впетък президентът на Казахстан разреши на силите за сигурност да стрелят по протестиращи и изключи преговори с демонстрантите.

Контингент от руски военни и от военни от други съюзници на Русия пристигна пък в четвъртък в Казахстан, за да подкрепи управляващите и да подпомага силите на реда, като защитава стратегически сгради, припомня Франс прес.

mediapool.bg