Кламер БГ - Новини: Индия изпрати лекарства в Афганистан

Индия изпрати лекарства в Афганистан

Свят

|
Съб, 08 Ян 2022г. 15:30ч.
Индия изпрати лекарства в Афганистан

Индия изпрати лекарства в Афганистан

Индия достави 2 тона лекарства в Афганистан, въпреки че все още не признава официално правителството на талибаните, предаде Асошиейтед прес.

Лекарствата са били доставени на създадената с индийска помощ през 2004 г. болница "Индира Ганди" в Кабул, съобщи говорителят на външното министерство на Индия Ариндам Багчи.

В своето съобщение Багчи допълни, че миналия месец Индия е доставила в Афганистан 500 000 дози на ваксини срещу Covid-19 и 1.6 тона медицински консумативи чрез Световната здравна организация.

Индия обяви и че ще достави в Афганистан 50 000 тона жито, за да облекчи недостига на храна там и в момента уточнява подробностите по доставката с правителството на Пакистан.

Пакистан не позволява индийски транспортни средства да използват сухопътния маршрут през страната към Афганистан, заради обтегнатите отношения с правителството на индийския премиер Нарендра Моди.

Откакто талибаните превзеха Кабул, афганистанската икономика, която така или иначе беше опустошена от войни и разчиташе на международни дарения за оцеляването си, е пред пълен крах.

Почти 80 процента от бюджета на предходното правителство на Афганистан беше осигуряван от международната общност. Спрените сега пари служеха за финансиране на болници, училища, заводи и работата на правителството.

Делхи няма дипломатическо присъствие в Кабул, след като евакуира служителите си преди изтеглянето на предвожданите от САЩ войски от Афганистан през август. Въпреки това Индия се срещна с представител на талибаните на 31 август в Катар.

Преди превземането на Кабул от талибаните Индия предоставяше оперативно обучение и военна техника на афганистанските сили за сигурност, въпреки че не беше изпратила свои военни на място. Тя беше и най-големият доставчик на помощи за развитие на Афганистан.

Изконните съперници Индия и Пакистан отдавна се опитват да упражняват влияние в Афганистан, за да защитят интересите си в сферата на сигурността.

Лидерите в Индия се опасяват, че идването на власт на талибаните ще бъде от полза за Пакистан и ще създаде опасност от дестабилизиране на обстановката в спорния регион Кашмир, където от десетилетия тлее въоръжен конфликт.

mediapool.bg