Кламер БГ - Новини: В ТЕЛК ще се гледа цялата история на пациента

В ТЕЛК ще се гледа цялата история на пациента

България

|
Пон, 28 Ян 2019г. 10:45ч.
В ТЕЛК ще се гледа цялата история на пациента

При освидетелстването на човек в трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) занапред ще се гледа цялата история на пациента и неговото заболяване, а не както е сега – само информацията от последния лекар и лечебно заведение. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в понеделник пред БНТ.

Министерството на здравеопазването ще оповести на 4 февруари допълнителни мерки, с които да бъдат прекратени злоупотребите при издаването на ТЕЛК решенията.

Проблемите в системата, чиято реформа се отлага от години, отново са във фокуса на общественото внимание, след като миналата седмица прокуратурата обяви, че разследва издаването на фалшиви експертни решения .

“В момента в системата на ТЕЛК информация съществува единствено и само за медицинските документи, с които лицето се е явило пред комисията, които могат да бъдат издадени от последното лечебно заведение, в което лицето е било. Сега искаме цялата налична документация за лицето - от явяването при общопрактикуващ лекар, да бъде въведена в системата, както и етапите на проследяване на състоянието му след явяването пред ТЕЛК“, каза в понеделник Начева.

“По този начин ще знаем цялото здравно досие на пациента и ще е наистина ясно и безспорен факт от какво той се лекува и наблюдава“, допълни тя.

Тя обеща затягане на контрола в системата и по-стриктно събиране на информация за здравословното състояние на хората, кандидатстващи за инвалидна пенсия.

mediapool.bg