Кламер БГ - Новини: Президентът би подкрепил нов политически проект и смята предсрочните избори за неизбежни

Президентът би подкрепил нов политически проект и смята предсрочните избори за неизбежни

България

|
Пон, 28 Ян 2019г. 13:07ч.
Президентът би подкрепил нов политически проект и смята предсрочните избори за неизбежни

Президентът Румен Радев поиска радикална промяна на ”стила на управлението” и каза, че би подкрепил нов политически проект, ако той работи за модернизация на България. Освен това държавният глава защити обвинената в пране на пари депутатка от БСП Елена Йончева и призова прокуратурата, МВР и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да ”навлязат в старателно отбягвания периметър на властта” и да бъдат създадени разширени механизми за контрол, които да проверяват за скрито придобиване на фирми и свързани лица, а не само да се попълват формално имуществени декларации.

Той коментира, че провеждането на предсрочни избори вече е само въпрос на време и за пореден път констатира, че демокрацията и свободата на словото са в упадък.

”Необходима е радикална промяна на политическата среда и стила на управлението”, каза Радев на пресконференция по повод втората година от мандата му като държавен глава.

”Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина. За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието”, добави държавният глава.

Той съобщи, че ще формира към президентската институция Съвет за стратегическо развитие на България, който да разработи алтернативи на застоя. В отговор на въпрос той посочи, че би ”подкрепил нов политически проект, ако отстоява ценности и работи за модернизацията на България”.

"Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление. Ако и следващият парламент формира безпринципна коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система“, каза той.

Държавният глава описа апокалиптична картина на България с ”истинска катастрофа за чуждестранните инвестиции и трайна тенденция на затварянето на предприятия”.

Радев вече подкрепя предсрочни избори

Президентът коментира, че провеждането на предсрочни избори е неизбежно. Само преди няколко месеца той смяташе, че предсрочните избори не биха променили нищо.

"Въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога. Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани предизборни правила, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците – машинно гласуване, видеонаблюдение при броене на бюлетините, премахване на втория протокол, актуализация на избирателните списъци“, заяви Радев.

Според Радев последната година е на илюзорната стабилност и нарастване на беззаконието.

Властта преследва свободата на словото

Радев разкритикува нивото на демокрацията у нас и констатира, че свободата на словото вече се преследва. Той защити обвинената в пране на пари депутатка от БСП Елена Йончева и зададе много въпроси защо не се подвеждат под отговорност виновните за краха на КТБ.

”Българската демокрация губи позиции а свободата на словото се преследва. Журналисти се притискат с инструментите на властта”, добави той.

”Виждате какво се случва с критиците на властта”, каза Радев.

Той уточни, че не визира само обвинението към депутатката от БСП Елена Йончева и свалянето на предаването на Валя Ахчиева по БНТ, а има информация и за преследвани журналисти в провинцията.

Политическо преследване срещу Елена Йончева и къде са виновните за КТБ

”Расте убеждението сред българските гражданите, че това е политическо преследване, защото реалните виновници за разграбването на КТБ стоят извън обвинението”, каза Радев.

"И ако г-жа Йончева се подвежда под отговорност, защото е знаела за престъпния произход на средствата, то това поражда много въпроси - тя ли накара много държавни предприятия и институции да си влагат парите в КТБ? Г-жа Йончева ли запушваше ушите, очите и устите на контролните органи, които са били длъжни по това време да установят проблемите? И защо ръководствата на тези органи по това време не са подведени под отговорност? Г-жа Йончева ли връчи наградата „Мистър икономика“? Има ли други медии, които са получавали огромни суми от тази банка и за какво са ги използвали? И като големи медии защо те не са разбрали за престъпния произход на парите и защо те не са подведени под отговорност?“, коментира той.

Държавният глава посочи, че тези въпроси ще продължават да тежат и трябва на тях да се иска ясен и конкретен отговор.

По думите му "борбата с корупцията е оставена да се води от гражданите и медиите".

"И ако допуснем да бъдат погазени последните почтени журналисти и медии, които си позволяват все още да критикуват властта, ние сме загубили битката за България като правова държава“, добави той.

Според него президентската институция е била последна бариера пред лобисткото законодателство.

”Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно законодателство”, каза той.

Пълна катастрофа – демографски срив и липса на инвестиции

Според Радев държавата затъва в демографска криза и нисък стандарт на живот.

”Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове”, посочи той.

”По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция“, добави той.

Държавният глава посочи, че целта на управлението е повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот.

”Но каквито и съвременни модели да прилагаме обаче, тази цел е обречена, ако не извършим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Оттам идват и чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа”, добави Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова от своя страна отчете ”отстъпление от човешките права, популизъм и разделение”.

Изборът на изтребители показал, че не може да се има доверие на България

Радев за пореден път разкритикува процедурата за избор на нов тип изтребители и решението на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на F-16.

Според него се е провел ”бутафорен” конкурс и управляващите са опорочили модернизацията на армията.

”След като може еднолично да се изхвърлят фирми от обществени поръчки, защо така еднолично да не може да се избере и изтребителя. Ние изхвърляме европейските участници от проекта за нов боен самолет и правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически“, заяви Радев и посочи, че това засилва усещането за корупция, лични интереси и зависимости.

”Свикнахме скандалите у нас да се вихрят възходящо с годините, но бутафорният конкурс с изтребителя извади порочния стълб на управление на международната сцена. Злепостави ни като неблагонадежден партньор. После се чудим защо не ни пускат в Шенген и еврозоната – въпрос на доверие“, добави той.

По думите му проектът показва, че ”България губи суверенитет и не е в състояние да взима самостоятелно стратегически решения”.

mediapool.bg