Кламер БГ - Новини: В Скопие са уверени, че българското вето ще падне скоро

В Скопие са уверени, че българското вето ще падне скоро

България

|
Ср, 01 Дек 2021г. 13:21ч.
В Скопие са уверени, че българското вето ще падне скоро

В Скопие са уверени, че българското вето ще падне скоро

Македонският вицепремиер Артан Груби твърди, че през декември Република Северна Македония ще получи положителни сигнали за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

"Ние сме оптимисти, защото имаме информация. Имаме пълна информация за случващото се между Скопие и София и това нещо ни вдъхва пълно доверие, че този въпрос може да бъде решен. Ние се опитваме на срещата на върха на ЕС на 14-ти декември да получим първия положителен сигнал, който ще ни отвори вратите", каза Груби пред местната телевизия "Алсат", цитиран от БГНЕС.

Той казва, че македонското правителство е изготвило отговори, които ще бъдат приемливи за българските позиции и те ще доведат до премахване на ветото.

"Нашата цел е през януари, февруари или март следващата година този въпрос да бъде решен, а през следващите месеци догодина да се проведе и първата междуправителствена конференция, с която на практика ще започнат преговорите за членство в ЕС", казва Груби.

Скопие работи по дефинирането на конкретен отговор към София за възможното подписване на двустранен протокол с 5+1 точки, който трябва да помогне за вдигането на българската блокада по пътя на Северна Македония към ЕС.

В протокола трябва да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.

Скопие се надява България да се съобрази със силния натиск от ЕК, САЩ и някои европейски държави и да преразгледа позицията си, но към момента няма подобни сигнали. Напротив, има индикации че тази позиция ще се запази и при новото правителство около "Продължаваме промяната".

Македонските управляващи обаче периодично демонстрират оптимизъм. Правителството около СДСМ е поставено под силен натиск и управлението аргументира необходимостта да остане на власт и с придвижването на страната към ЕС.

По отношение на бъдещето на управляващата коалиция след загубата на местните избори през октомври Груби каза, че очаква "увеличение на парламентарната подкрепа".

"СДСМ и ДСИ имат четиригодишно споразумение за управление", каза Артан Груби.

"Местните избори не са свързани с централната власт, а управляващото мнозинство е стабилно. Направихме доста крачки напред в полза на държавата. Зоран Заев е ключовата фигура за европейската перспектива на Македония", каза вицепремиерът.

Груби обясни, че албанската формация "Алтернатива" е добре дошла в управляващата коалиция.

На този фон правителството на Република Северна Македония продължи мандата на Владо Бучковски като специален пратеник на правителството за България, съобщи агенция МИА.

На днешното заседание на правителството по предложение на Комисията по назначенията професор доктор Владо Бучковски е назначен за специален представител на правителството за България, с което на практика е продължен мандатът му, който изтичаше днес, съобщи правителствената пресслужба.

mediapool.bg