Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ обяви за нагласена поръчка за 85 млн. лв. на община Варна

КПКОНПИ обяви за нагласена поръчка за 85 млн. лв. на община Варна

България

|
Ср, 01 Дек 2021г. 13:22ч.
КПКОНПИ обяви за нагласена поръчка за 85 млн. лв. на община Варна

Снимка: БГНЕС

Обществена поръчка за 85 млн. лв. на община Варна е била нагласена и в резултат само една фирма е била класирана. Това твърдят от антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Резултатите от проверката им са предадени на прокуратурата, която трябва да прецени дали има данни за корупционно престъпление.

Търгът е за покупка на 60 електрически автобуса и толкова зарядни станции. Парите са отпуснати по оперативната програма "Околна среда". Според КПКОНПИ висш служител е оказал влияние при определяне на хората от екипа за управление на проекта.

"Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях", отбелязва КПКОНПИ.

Варненският кмет Иван Портних (ГЕРБ) единствен е споменат с името му в съобщението на КПКОНПИ. Той е дал обяснения в рамките на проверката. Разпитани са и двама от заместниците му, както и шефът на общинското дружество "Градски транспорт". Обяснения са дали и ръководителите на фирми, кандидатствали за поръчката.

Според публичния регистър победител в конкурса е консорциумът "ЕкоТранспорт Варна". В него влизат софийската фирма "Еко Бранд" ЕООД, както и чуждестранната "Чайна Моторс". Решението за класиране е взето на 9 септември. Жалба срещу него е подал друг от участниците – свързаната с бизнесмена Гриша Ганчев "Българска автомобилна индустрия". Това дружество, заедно с останалите шестима кандидати, е било отстранено от конкурса.

Месец и половина по-късно Комисията за защита на конкуренцията се произнася по казуса. Жалбата на "Българска автомобилна индустрия" е отхвърлена.

Че КПКОНПИ проверява въпросната поръчка се разбра преди няколко дни. Тогава служители на комисията отидоха в общината, за да изземат документи. Малко след това бе съобщено, че подобна проверка се прави и в община Стара Загора. Тамошният търг е за електрически и дизелови автобуси, а парите отново са по програма "Околна среда".

И двамата проверявани кметове – варненския Протних и този на Стара Загора – Живко Тодоров, са знакови фигури на ГЕРБ.

mediapool.bg