Кламер БГ - Новини: Българското правителство е отнело незаконно оръжейния лиценз на Гебрев

Българското правителство е отнело незаконно оръжейния лиценз на Гебрев

България

|
Пон, 19 Апр 2021г. 16:10ч.
Българското правителство е отнело незаконно оръжейния лиценз на Гебрев

През 2017 г. правителство е отнело незаконно лиценза на оръжейното предприятие "Емко" на бизнесмена Емилиян Гебрев, става ясно от решението на Върховния административен съд, с което Mediapool разполага. Мотивите на съда само допринасят за задълбочаване на съмненията, че години наред българската държава е била впрегната в координирана акция срещу оръжейния бизнес на Гебрев.

Лицензът на "Емко" бе отнет с решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет, взето на 25 юли 2017 г. Точката за лиценза е внесена като допълнителна от икономическия министър Емил Караниколов, който през 2020 г. бе отстранен от правителството като човек от квотата на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Членовете на междуведомствения съвет на мига се запознават с информацията за "Емко" и решават незабавно да прекратят лиценза и разрешителните за внос и износ на оръжейна продукция.

Преди това в трите производствени площадки на "Емко" е извършена щателна проверка от полицията. Тя установява нарушения в противопожарната безопасност. В едната база на дружеството са открити общо 104 метални контейнери за боеприпаси, които са били разположени до портала на обекта, а не в склад за съхранение. Съдебното решение не коментира факта, че контейнерите са били празни.

През това време производствени помещения е съхранявана малка част от продукцията, вместо в складовете, което също е вписано като нарушение.

Проверяващите се хващат и за това, че разстоянията между част от фигурите с боеприпаси и стените са били по-малко от 60 см, Това също е вписано като нарушение. В базата на "Емко" в Монтана е установено, че 9 гаубици били нарязани за скрап в съседен пункт за изкупуване на метали, но това все още не било отразено в електронния регистър.

В крайна сметка междуведомственият съвет отнема разрешителните, защото предприятието не отговаря на изискването за "надеждност". За всеки случай това решение е потвърдено на още едно заседание на междуведомствения съвет, а след това и от Министерския съвет. Така "Емко" се оказва без лиценз, с блокирана продукция и в невъзможност да изпълни три договора за доставка на продукция за Индия.

Четири години по-късно от решението на ВАС се разбира, че основанията за отнемането на лиценза за "надеждност" са абсурдни. По смисъла на закона "надеждността" няма нищо общо с това кой къде е нарязал няколко гаубици за скрап, а за това дали хората, които се занимават с този бизнес, представляват заплаха за националната сигурност или са осъждани.

Върховният съд установява, че правителството отнема лиценза на Гебрев, без да мотивира проблеми с "надеждността". Това може да означава две неща: че правителствените експерти нямат никакво понятие как да прилагат основния си закон или умишлено са блокирали бизнеса на "Емко" с ясното съзнание, че извършват нарушение на закона.

ВАС в крайна сметка обаче отхвърля жалбата на "Емко". Причината е елементарна - дружеството атакувало само първото решение на междуведомствения съвет за отнемане на лиценза. "Емко" е трябвало да атакува и второто решение, взето е взето на заседание шест дни по-късно. То е в същия смисъл, но ЕМКО не го обжалва и в крайна сметка то остава в сила. Това ще попречи на дружеството да съди държавата за причинените вреди.

През септември 2017 г. над хиляда работници на "Емко" от производствените бази в Монтана и Трявна протестираха пред парламента срещу опитите заводът да бъде "спасяван" от държавата. Тогава те настояваха да престане институционалният натиск над дружеството, който кулминира с прекратяването на лицензите.

Тогава икономическият министър Емил Караниколов обясни: "Няма маловажни нарушения, когато става въпрос за оръжейна продукция".

През октомври 2017 г. междуведомственият съвет към МС върна отнетия лиценз на "Емко", но без да бъде върнато разрешително за износ на продукция към азиатските пазари на дружеството. Съветът констатира, че нарушенията при съхранения на продукцията са били отстранени. Четири години по-късно стана ясно, че лицензът на "Емко" не е бил отнет заради проблеми със съхранение на продукцията, а на база несъществуващо правно основание.

През зимата на 2020 г. "Емко" отново се сблъска с подобни проблеми, след като издаването на разрешителните за износ на продукция бе забавено от междуведомствения съвет към МС. Емилиян Гебрев обяви, че държавата извършва нов саботаж срещу предприятието.

Заради спрения през 2017 г. лиценз бяха прекратени договори на "Емко" с държавния оръжеен търговец "Кинтекс" за износ на военна продукция и прехвърлени към ВМЗ-Сопот. Всичко това стана на фона на опитите на държавата да спре влизането на "Емко" като собственик на русенския военен завод "Дунарит" и да го придобие "Държавната консолидационна компания".

Всички държавни служби защитават една офшорна фирма, заяви оръжейният търговец Емилиян Гебрев през януари 2019 г., уточнявайки, че това е фирмата "Виафот", свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Гебрев влезе в конфликт с него при опита на Пеевски да придобие военния завод "Дунарит".

Именно "Дунарит" – апетитна хапка от остатъците на империята КТБ – стана причина на войната на държавата срещу оръжейния бизнес на Гебрев. Държавната машина се опита да го смаже с целия си наличен арсенал – замразяване на лицензи, съдебни дела, прокурорски обвинения, проверки на НАП и други регулатори, намерения за национализиране на "Дунарит", дирижирана кампания във вестниците на Пеевски срещу Гебрев и пр.

На този фон разследването на прокуратурата за отравянето на Гебрев с вещество сходно на "Новичок" блокира малко след като бе разкрито, че в опита за убийство за намесени трима офицери от ГРУ.

mediapool.bg