Кламер БГ - Новини: "Демократична България" предлага закриването на комисията на Цацаров

"Демократична България" предлага закриването на комисията на Цацаров

България

|
Пон, 19 Апр 2021г. 16:33ч.
"Демократична България" предлага закриването на комисията на Цацаров

"Демократична България" внесе законопроекти, с който предлага закриване на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и разпускане на спецсъдилищата. Това не означава прекратяване на процесите по конфискацията не незаконно придобито имущество и конфликта на интереси, а раздробяването на огромната институция, която се ръководи от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Дясноцентристката коалиция предвижда на мястото на КПКОНПИ да бъдат създадени два органа - Комисия за противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт на интереси и Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество. Ако промените се приемат, всички производства по конфискация, които не са в съдебна фаза, ще трябва да спрат и да започнат по новия ред.

КПКОНПИ започна работа през 2017 година. Тя бе създадена по идея на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева, която предложи първа създаването на антикорупционната комисия и получи подкрепата на Европейската комисия.

При създаване на КПКОНПИ в нея се преля дори отделът за борба с корупцията в ДАНС, което разду много щатната численост на новата мегаагенция.

След четири години работа антикорупционната комисия не може да се похвали с особени успехи, а предимно със скандали. Първият голям скандал бе ударът срещу съиздателя на "Икономедия" Иво Прокопиев, който се оказа със запорирано имущество, основано на база законната сделка по продажбата на дружеството "Каолин".

След това бе проведен шумният арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която бе държана пет часа с белезници в центъра на София пред погледа на Иван Гешев. След това Гешев бе избран за главен прокурор, а под ръководството на Сотир Цацаров шумотевицата около КПКОНПИ започна да заглъхва.

В края на миналата седмица "Демократична България" обяви намерението си да внесе проект за закриване на Специализираните съдилища и прокуратури, които бяха създадени от ГЕРБ преди десет години. Това бе венецът в законотворческата кариера на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който обаче се отрече от творението си, след като напусна партията на Борисов.

ДБ внесе законопроекта за закриване на спецправосъдието с мотив, че има нужда да се гарантира конституционния принцип за независимост на съдебната власт.

"За десетгодишния срок на своето действие, специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не оправдаха заложените със създаването им през 2011 г. очаквания като в същото време поетапно се разширява тяхната компетентност без адекватна оценка на въздействието за изминалия период", се казва в мотивите към проекта.

Според коалицията обществото възприема спецмагистратите като "инструмент на "извънредното правосъдие", което изпълнява политически мотивирани поръчки". Според вносителите специализираното правосъдие създава допълнителни рискове за независимостта на съдебната власт и ерозира върховенството на правото.

След закриването на специализираните съдилища и прокуратури процедурите трябва да се върнат към предишния режим. Делата срещу високопоставените държави служители и лицата с имунитет да се гледат на първа инстанция от Софийския градски съд.

mediapool.bg