Кламер БГ - Новини: Български гвардейци начело на парада за Деня на Бастилията в Париж (галерия)

Български гвардейци начело на парада за Деня на Бастилията в Париж (галерия)

Свят

|
Четв, 14 Юли 2022г. 16:25ч.
Български гвардейци начело на парада за Деня на Бастилията в Париж (галерия)

Български гвардейци поведоха парада по случай Деня на Бастилията в Париж. Снимка: БГНЕС/ЕПА

Български гвардейци поведоха за първи път парада за националния празник на Франция – Деня на превземането на Бастилията. Представителното формирование на Националната гвардейска част с българския флаг вървя начело на пешия марш по "Шан-з-Елизе" от Триумфалната арка до площад "Конкорд".

Тази година специално внимание бе проявено от Франция към държавите в Източна Европа. Затова зад българските гвардейци се виждаха представителни подразделения от Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Румъния и Словакия.

В тържеството взе участие и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

Парадът започна с преминаване на авиационната група "Патрулите на Франция", при което небето над френската столица бе обагрено в синьо, бяло и червено - цветовете на френския трикольор.

Парадът се проведе в стратегически момент, когато войната - тази в Украйна - се завърна на европейския континент, отбелязва Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон поздрави военните, докато минаваше с военен автомобил по прочутия булевард "Шанз Елизе" под жаркото слънце, преди да се настани на официалната трибуна на площад "Конкорд" в присъствието на висши държавни представители.

"Да споделим огъня" бе темата на тържествения парад тази година. Тази тема съдържа в себе си три важни послания - за връзката между армията и народа, за пламъка на Съпротивата, въплътен в образа на Юбер Жермен, последния носител на Ордена на Освобождението, който почина миналата година и за олимпийския огън, който в момента гори във Франция в очакване на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Медалите за олимпийците и параолимпийците също бяха представени днес по време на парада.

Общо около 6300 души участваха в парада тази година, от които 5000 бяха участниците в пешия марш. В парада се включиха и 64 самолета, един дрон, 25 хеликоптера, 200 коня и 181 моторизирани превозни средства.

mediapool.bg