Кламер БГ - Новини: Напрежение и хаос. Македонският парламент продължава дебатите и в петък

Напрежение и хаос. Македонският парламент продължава дебатите и в петък

Свят

|
Четв, 14 Юли 2022г. 20:05ч.
Напрежение и хаос. Македонският парламент продължава дебатите и в петък

Напрежение и хаос. Македонският парламент продължава дебатите и в петък

Под обсада от протест македонският парламент започна дебатите по т.нар. френско предложение и в петък ще ги продължи. Очакванията са предложената преговорна рамка за начало на преговорите за членство в ЕС да бъде одобрена с гласовете на СДСМ, коалиционния ѝ партньор ДСИ и по-малките албански партии, които също я подкрепят.

Пред македонските депутати символно говори и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза, че ЕС уважава македонския език и идентичност, а “двустранните въпроси като тълкуването на историята не са изискване в преговорите за присъединяване“.

Нейните думи, обаче, не бяха приети от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и “Левица“, чиито симпатизанти хвърляха яйца и твърди предмети по сградата на парламента.

Полицията задържа петима души.

"Предатели", "Смърт на фашизма на ЕС", "Свобода за Македония" са част от лозунгите на демонстрантите. Протестиращи пред парламента оставиха отпечатъци с червена боя по улицата, а пред официалния вход на парламента имаше и макет на гилотина с червено знаме с петолъчка и надпис "Френско предложение".

Минути след началото на заседанието на парламента в Скопие за обсъждането на предложението за преговорна рамка с ЕС беше дадена едночасова почивка. Искането за прекъсването беше на депутата от ВМРО-ДПМНЕ Дафина Стояновска.

Преди това тя демонстративно скъса предложението за преговорна рамка и обяви, че иска едночасово прекъсване, "за да размислят и да върнат този документ, където му е мястото - в правителството“.

След паузата премиерът Димитър Ковачевски представи преговорната рамка, а депутатите от опозицията надуха вувузели и свирки, опитвайки се да заглушат думите му.

Ковачевски продължи да говори, опитвайки се с помощта на озвучителната техника да бъде чут в залата, а депутатите от СДСМ и албанските партии сложиха слушалките, за да чуят думите му, а след края на словото му го аплодираха, изправени на крака.

Малко по-късно дебатите бяха прекратени, а председателят на парламента Талат Джафери съобщи, че дебатите ще продължат утре в 12.00 часа българско време.

Джафери каза, че посланието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на обръщението й към депутатите е ясно - в модифицираното предложение македонският език присъства и се зачита националната идентичност.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, обаче, показа снимки на разстреляни деца от така наречения български фашистки окупатор.

Проектът на френското председателство получи подкрепата на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ на премиера Димитър Ковачевски и на най-голямата албанска формация - Демократически съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети, която участва в правителството.

Подкрепа за предложението на Париж дадоха и двете албански партии, които са в опозиция. На практика френското предложение ще има подкрепата на около 70 народни представители в 120-местния парламент, oтбелязва БГНЕС.

Гласуването на преговорната рамка става с обикновено мнозинство, докато промяната на конституцията е необходимо две трети мнозинство в македонския парламент, което на този етап трудно може да бъде осигурено заради острата съпротива на ВМРО- ДПМНЕ.

Едно от условията към Скопие, за да започне реални преговори за членство в ЕС, е да промени конституцията си и да впише българите наравно с останалите народности.

Управляващата коалиция, обаче, е много нестабилна и наблюдатели не изключат възможността да падне.

На пресконференция Йован Митрески, координатор на депутатите от мнозинството, обясни подготвените заключения, които парламентът трябва да одобри.

"Правителството, чрез държавната делегация за преговори с ЕС, се задължава последователно да се придържа към решимостта за зачитане на идентичността, езика и македонския въпрос. Преговорите трябва да се водят на принципна основа, при зачитане на уникалността на македонския народ. Правителството се задължава македонският език да бъде изброен без добавки и бележки под линия. Правителството се задължава по време на преговорите и след това да не обсъжда различно решение за македонския език от посоченото в преговорната рамка. Двустранните въпроси, свързани с преговорите с България, не трябва да бъдат критерий, от който ще зависи присъединяването на страната към ЕС", се казва в предложените от управляващите заключения, според които преговорната рамка трябва да бъде приета, а правителството е задължено да включи заключенията във встъпителното изказване на първата междуправителствена конференция.

EK: Уважаваме вашата идентичност и език

Преди началото на заседанието oбръщение към депутатите направи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в Скопие.

“Уважаеми македонци, изслушах внимателно опасенията по отношение на македонския език и идентичност. Няма съмнение, че македонският език е вашият език и ние напълно уважаваме това. Затова в преработеното предложение пише македонски език без квалификация от ЕС“, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Предложението, подчерта Фон дер Лайен, зачита и вашата национална идентичност.

“Принципът на самоопределение е особено важен за всеки от нас. Може да разчитате на мен като председател на ЕК да гарантирам, че процесът на присъединяване стриктно спазва европейските принципи и стандарти“, подчерта Фон дер Лайен.

Добросъседските отношения и международното сътрудничество са част от ДНК на европейската интеграция, каза тя.

“Позволете да ви уверя още веднъж. Двустранните въпроси като тълкуването на историята не са изискване в преговорите за присъединяване“, каза Фон дер Лайен.

"Това е времето да направите крачка към нашия ЕС. Договорът от Преспа беше пример и отвори пътя ви към НАТО и за две години Република Северна Македония показа, че има истинска добавена стойност към Алианса и знам, че същото ще се случи и когато станете член на ЕС. Вече показахте витален капацитет да направите вашето общество по-добро. Имате силно досие за човешките права, свободни медии, добър модел за мултиетническо общество".

По думите й предложената от ЕС преговорна рамка защитава интересите на Република Северна Македония.

"ЕК винаги е била и продължава да бъде на ваша страна. Северна Македония трябва да направи крачка напред към Европейския съюз", каза тя и допълни, че още следващата седмица би могла да бъде направена и следващата стъпка - първата междуправителствена конференция, която ще означава старт на преговорите на страната с ЕС.

Думите й бяха посрещнати с ръкопляскания. Част от депутатите от опозицията обаче бяха облечени с познатите от протестите тениски с изписано "не" и плакати, отхвърлящи предложението с надписи "Народни предатели", "Народът казва не", "Езикът е идентичността", а депутатът от "Левица" Димитър Апасиев постави на трибуната пред нея плакат с надпис "не".

Протестиращите пред сградата на парламента изслушаха с възгласи и освирквания словото на председателя на Европейската комисия. Част от тях успяха да влязат на тревните площи между металните ограждения и полицейския кордон и замеряха сградата на парламента с тоалетна хартия и яйца.

На среща с премиера Димитър Ковачевски Фон дер Лайен отбеляза, че мястото на Северна Македония и Западните Балкани е в Европейския съюз и това е единственият път, който води към по-добро бъдеще за настоящите и бъдещите поколения.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че очаква обсъждане по същество на предложението и призова депутатите да мислят държавнически, подкрепяйки предложението.

От ВМРО-ДПМНЕ също призоваха депутатите да мислят държавнически, като не подкрепят предложението.

Очаква се и в петък да продължат протестите в Скопие срещу "българизацията", които се водят от ВМРО-ДПМНЕ и опозиционната партия "Левица".

"МВР ще вземе всички мерки, за да гарантира безопасността на депутатите и на законодателната власт", каза министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, цитиран от БТА.

mediapool.bg